Pauluse kiriku põhjarist ähvardab alla variseda

Alo Raun
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.


Kui piksevarras risti ei toetaks, oleks see kirikuõpetaja Mart Salumäe arvates tõenäoliselt juba ammu alla kukkunud.Reedene paduvihm muutis Viljandi Pauluse kiriku põhjaristi aluse müüriosa nii pudedaks, et rist võib alla kukkuda, kui sellega midagi ette ei võeta..

Eile käisid risti kaemas ehitusfirma Silindia ja muinsuskaitse esindajad.

"Ilmastik on teinud palju kurja, kivid ja vana mördi ära lõhkunud," kirjeldas kiriku katuse põhjaosa seisukorda osaühingu Silindia esindaja Andres Juhkam.

"Kivist aluse servad on täiesti lahti ja suures osas ei ole risti all midagi," täiendas teda muinsuskaitse järelevalvet tegev ehitusinsener Hans Priks. "Plaanime nüüd risti maha võtta, enne kui see ise alla kukub."

Üritavad maha tõsta

Pauluse koguduse õpetaja Mart Salumäe sõnul pole praegu veel teada, kas risti saab katuselt alla tõsta. "Kui saab, siis tõstame, kui ei, siis tuleb see lihtsalt alt ära toestada," ütles ta.

Hans Priksi sõnul seisab asi selle taga, et pole veel täpselt näha, kuidas rist ja sellealune kivi on müüriga ühendatud.

Silindia esindaja Juhkami sõnul saab risti kindlasti maha võtta.

"See kinnitatakse kraana külge ja hakatakse kive ümbert ära võtma," kirjeldas ta tööprotsessi. "Siis selgub, kas rist on näiteks metallvarda otsas või mõnel muul viisil kinnitatud."

Mart Salumäe rääkis, et kuigi kiriku põhjaviilu tipp oli kehvas seisus juba varem, muutus olukord eriti hulluks sel nädalavahetusel, mil vihm mujalgi Viljandis kurja tegi. "Maikuus olid eksperdid veel arvamusel, et risti alust on võimalik parandada ila seda alla tõstmata," lisas kirikuõpetaja.

Remondiks raha pole

Raha kogudusel põhjaviilu remondiks aga pole.

"On õhkõrn lootus, et mõnest maakonna restaureerimisprojektist jääb raha üle," rääkis kirikuõpetaja, kelle arvates läheb üksnes risti mahavõtmine ja hiljem ülespanek maksma 15 000 krooni. Ehitusfirmat esindav Juhkam projekti täpset maksumust eile veel öelda ei osanud.

Kirikuõpetaja andmetel omandab kirik sel aastal poole miljoni krooni väärtuses erastamisväärtpabereid (EVP). Seda summat tema sõnul aga ainult kiriku remondiks kulutada ei saa.

"Tagastatud maade ning saadava kompensatsiooniga on vaja luua alus koguduse majandamiseks ka tulevikus," selgitas Salumäe.

EVP-de eest saadava summa täpse kasutuse osas pole koguduse juhatus veel otsust teinud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles