Karksi kiriku vana orelit austatakse orelinädalaga

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

25.—31. maini kestva orelinädalaga tähistatakse Karksi Peetri kirikus sealse oreli pühitsemise 155. aastapäeva.

Orelifestivalid ja kontserdisarjad on enamasti olnud nendes linnakirikutes, kus kontsertorelid annavad selleks hea võimaluse. Väiksemate instrumentidega pühakojad on jäänud teenimatult tagaplaanile.

On levinud väärarvamus, et ühe manuaali ja pedaaliga orelid sobivad heal juhul vaid jumalateenistustel mängimiseks. Ometi on ka neil pillidel võimalik esitada mitmesugust muusikat. Peale selle nõuavad niisugused instrumendid improviseerimisel palju suuremat leidlikkust.

1848. aastal valminud Karksi Peetri kiriku orel väärib tähelepanu mitmes mõttes: tegemist on ühega vanematest säilinud instrumentidest Eestis ning see on üks väheseid Ernst Kessleri ehitatud pille, mis on tänaseni alles.

Seda, et meie orel on tehtud suure armastusega, on näha nii teostusest kui kõlast: iga register kõneleb ja kõla mõjub inspireerivalt.

Orelinädalal saavad huvilised ekskursioonidel pilliga lähemalt tutvust teha. Lisaks avatakse pastoraadis orelinäitus, kus eksponeeritakse fotosid Kessleri ja Müllverstedti ehitatud instrumentidest, orelitööriistu ja -vilesid. Samuti on väljas albumid fotodega veel 28 Eesti orelist ning muudki huvitavat.

Omapärane näitus seatakse üles ka kirikusse. Seal on näha Karksi Noorte Kunstistuudio õpilaste pildid "Kuulates orelit…", mis valmivad kunstnik Hülle Haabi juhendamisel. Näitusekülastajad võivad välja valida kõige eredama mulje jätnud pildi ja selle autor saab auhinna.

Kõik orelinädala üritused on tasuta.

Orelinädal
25. mail
kell 13 avajumalateenistus armulauaga, Karksi Noorte Kunstistuudio näituse "Kuulates orelit…" avamine kirikus
kell 14.30 orelinäituse avamine pastoraadis.
26.—29. maini
kella 10—18 on avatud orelinäitus (lõuna kella 13—14) ja kokkuleppel oreliekskursioonid (tel. 043 46 091).
30. mail
kella 10—14 orelinäitus, alates kella 14 improvisatsioonivõistlus
kell 19 kontsert "Orel+", esinevad Helika Gustavson (sopran), Ülle Noormägi (orel), Margit Haamer (viiul), Brita Maripuu (sopran)
kell 19.40 esineb Aaro Tetsmann
kell 20.20 esinevad improvisatsioonivõistluse võitjad
kell 21 esineb saksa organist Friedrich Drese
kell 23 pidulik ööpalvus 155 aastat tagasi kõlanud kirjakohtadega.
31. mai südaööl orelinädala lõpetamine pastoraadis.
Helika Gustavson,
orelinädala projektijuht

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles