Juhtkiri: Kolm ei olnud kohtu seadus

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Raigo Pajula

Nädala eest, kui teenekad rahvaliitlased Tarmo Mänd, Aivar Sõerd ja Kaja Sepp teatasid erakonnast väljaastumisest, võis partei esimees Karel Rüütli ehk loota, et kolm on kohtu seadus ja rohkem nimekaid jooksikuid ei lisandu. Eile sai aga kinnitust paljude arvamus, et lagunemine alles algab: erakonnast läks ära Erika Salumäe, kes, tõsi küll, oli oma liikmelisuse peatanud juba paari aasta eest.


Lahkumise põhjusena nimetas Salumäe Rahvaliidu volikogu aseesimehe ja juhatuse liikme Lauri Läänemetsa blogis avaldatud süüdistust, nagu oleks Tarmo Mänd 2007. aasta riigikogu valimiste ajal lubanud Salumäele saadikukohast loobumise eest kaks miljonit krooni. Sealjuures olevat Männil Läänemetsa andmetel veel miljon maksmata.



Kui niisuguste väidetega tuleb lagedale parteikaaslane ja juhatus ei kavatsegi teda korrale kutsuda, on lahkumine muidugi loomulik samm. Seetõttu ei saa juhtunust Rahvaliidu tühjaksjooksmise jätkumist justkui välja lugeda.



Samas on nii Läänemetsa süüdistus kui parteibosside vaikimine järjekordne näide erakonna rabedast juhtimisest, mis sai hoogu aseesimees Ingvar Tšižikovi hiljutise väljaviskamisega.



Sedalaadi käitumine ajab kindlasti harja punaseks nii mõnelgi Rahvaliidu veteranil. Vanade liidrite kriminaaluurimise alla sattumine, suured kaotused viimastel valimistel ja erakonna üleüldine nõrgenemine on juba niikuinii loonud olukorra, milles paljud väljaastumismõtteid veeretavad. Mida rohkem sisepingeid tekib, seda enam on ka neid, kes selle sammu ette võtavad.



Liitumine sotside või Keskerakonnaga on ainus viis, kuidas Rahvaliit mingilgi moel edasi saab tegutseda, ehkki mõlemale variandile oleks osa liikmeid väga vastu. Üksi jätkates laguneb partei aga üsna pea koost.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles