Kiri: Koolireform Viljandi moodi

, lapsevanem (Autor on toimetusele teada.)
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elmo Riig / Sakala

Olen kahe kooliealise lapse vanem: üks neist lõpetab kaheteistkümnenda klassi ja teine alles alustas kooliteed.


Päeval, mil «Sakalas» oli avaldatud kirjutis koolivõrgu muudatuste teemal, istusime abituriendist poja ja tema sõbraga koos õhtusöögilauas ning vestlesime. Poeg avaldas suurt imestust, miks sel teemal võtavad sõna poliitikud ja ärimehed, aga mitte õpilased, õpetajad ja teised valdkonnaga otseselt seotud inimesed. Seletasi talle, et sageli loovadki visiooni kõrvalseisjad.



Mõni päev hiljem tuli koju meie noorem poeg ja teatas, et tema klassikaaslane kolib järgmisel aastal ära. Selgus, et lahkujate peres kasvab nii algklassis käiv laps kui kümnenda klassi õpilane. Poeg lisas, et nad lähevad ära, sest sõbra õde tahab Tallinnas õppima hakata. Vägisi tekkis seos «Sakalast» loetuga.



Kolmas juhtum on seotud meie peretuttavaga, kes on matemaatikaõpetaja. Jäime juhuslikult kohtudes juttu ajama. Uurisin, missugune on koolis õpetajate olukord sel segasel ajal. Ta vastas rahulikult, et vähemalt kolm kolleegi, kes on tugevad loodusainete õpetajad ja õpilastega väga häid tulemusi saavutanud, on hakanud mõtlema Viljandist lahkumisele — nad kolmekesi niikuinii uues koolis õpetama ei saaks hakata. Kuidagi nukker oli pärast vestlust.



Vanem poeg tuli koju uudisega: «Kujutad ette, nad ehitavad uue kooli!» Ta asus agaralt seletama, miks ei ole nende kooli abiturientide arvates uue koolimaja mõte hea: seal ei ole nii palju ruumi ega sportimistingimusi.



Hoolimata asukohast kesklinnas, poleks uus koht mugav tiheda liikluse pärast.


Väitsin, et kehalist kasvatust saab korraldada kokkuleppel spordikooliga. Poeg teadis, et juba lõunast alates on sealsed ruumid sageli trennide tõttu kinni.



«Kuidas tohib kool õpilasi mööda linna ringi solgutada?» pahvatas ta. «Tegemist pidi olema ju seniolematult hea kooliga!»



Vanem poeg saabus koju kohtumiselt haridusministriga. «Kui mina sain õppida eliitkoolis, siis minu vend Viljandis seda enam ei saa. Tuleb suur keskpärane kool. Hea, et ma siit kiiresti lahkun,» ütles ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles