Linn püüab kelgumägesid turvalisemaks teha

Eve Rohtla
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.


Linnapea Peep Aru ütleb, et traagilise õnnetuse kohta Kaevumäel saab kelguta-
jatele turvalisemaks muuta.Linnapea kokkukutsutud arutelul tõdeti, et Viljandi mägede iseloomu arvestades on need suusatajatele ja kelgutajatele ohtlikud.

Linnapea Peep Aru nentis, et Uueveski Kaevumägi, kus vastlapäeval liulaskjaga traagiline õnnetus juhtus, ei ole Viljandis ainuke ohtlik koht, kus talvemõnude nautimine võib halvasti lõppeda.

"Viljandi on selles suhtes looduslikult omanäoline, et siin on järvesid ja neisse suubuvaid ojasid, seega ka järske nõlvasid ja kaldapealseid," rääkis ta.

"Keeruline on see värk," ohkas linnapea kelgumägede turvalisuse probleemidest rääkides. "Noored on ikka otsinud teravaid elamusi ja seetõttu juhtub kahjuks ka õnnetusi."

Ta on kindel, et linnavalitsus peab kõik mäed passistama ja leidma meetmeid, et neid kelgutajatele ja suusatajatele mõeldes ohutumaks teha.

"Selles konkreetses kohas, kus vastlapäeval õnnetus aset leidis, on ka ekstreemmägi, mille hooldaja lubas kogu mäe turvalisust silmas pidades üle vaadata," lausus Aru.

Kaevumäel on pinnase ärauhtumise oht

Uueveskil Kaevumäel on linnapea teada erosiooniprobleemid ehk mulla ärauhtumise oht.

"Seega ei saa seal kõiki puid maha võtta, pigem tuleb leida lahendus rajaprofiilile," selgitas ta. "Näiteks tuleb suvel kuhjata mäe alla puude ette mulda ning muuta kaldaid ja sellega laskumistrajektoori, et kelgutaja või suusataja ohtlikule kohale ei satuks."

Lisaks tuleb linnapea sõnade järgi ohtu kujutavates kohtades puude ümber panna turvapadjad. "Arutasime kokkukutsutud koosolekul, mis võiks nendes patjades olla. Kõne alla tuli nii põhk kui liiv, aga kui väljas on tugevad miinuskraadid, külmub selline täidis ära ega pruugi enam turvaline olla."

Mägedele tuleb panna ohumärgid

Linnapea meelest tuleb üles panna ka ohtlikkusele viitavad märgid, mis annavad infot, kas mägi sobib kõigile või on tegemist kaldega, mis ei ole päris algajale laskujale jõukohane.

"Lapsevanematel ja lastel mõelda, et iga mäest laskumine võib olla riskiga seotud, ja oma uljust kainestada," pani linnapea kõigile südamele.

"Kui mina noor olin, sai ka uljaid tegusid tehtud. Lisaks ohtlikest mägedest allatuhisemisele ujusin kõik järved risti ja põiki läbi ning nüüd vanemana sellele mõeldes tuleb hirm nahka ja on hea meel, et midagi ei juhtunud," meenutas Aru.

"Igal juhul püüame kriitilisi kohti turvalisemaks teha, aga väga häid lahendusi pole, et saaks lastele kätt südamele pannes öelda, et siit mäest on turvaline alla lasta," lubas ta.

Paala kelgumäe alla ohtlikud kabiinid

Üks toimetusse helistanud vanaema kurtis, et kuigi ta oli Paala järve ääres populaarsel kelgumäel lapselapsega koos kelgutamas ja väga tähelepanelik, sõitis laps ühest järve kaldal seisvast kabiinist napilt mööda.

Linnapea ütles, et kui riietuskabiinid on ohuallikad, siis tuleb need ära viia.

"Sellised märkused ja tähelepanekud on ainult teretulnud. Andke palun nendest teada!" õhutas ta linnakodanikke.

Sõbrad tahavad puud maha võtta

Traagilise vastlasõidu järel Tartu Maarjamõisa neurointensiivravi osakonnas surnud Merili Sarapuu sõbrad on lubanud, et kui linnavalitsus seda Kaevumäel vales kohas kasvavat puud maha ei sae, siis võtavad nad selle ise maha.

Linnapea meelest ei ole puu süüdi. "Aga kui keegi tahab seda puud maha võtta, siis tuleb linnavalitsuselt ametlikus korras luba taotleda," ütles ta. "Kui seda tehakse ilma loata, on võimalik algatada väärteomenetlus ja trahv määrata."

Linnapea tunneb Merili perele ja sõpradele sügavalt kaasa. "See on õppetund, mis paneb turvalisusega rohkem tegelema," ohkas ta.

"On kahju, et me mõtleme sellele pärast väga traagilist õnnetust. Hakkame mägede turvalisusega kohe tegelema, et teha kõik selle nimel, et selliseid õnnetusi enam ei juhtuks," ütles Aru.

Arvamus

Aivo Jõeorg,
lumelaudur

Mäe peal on reeglid nagu liikluseski, kus tuleb teistega arvestada ja tähelepanelik olla.

Mäel on kaks rada: üks, mida mööda alla lastakse, ja teine, mida mööda üles minnakse. Kõrvalt olen näinud, kuidas noored jäävad poole mäe peale laskujate rajale juttu ajama, on pundis, lõbusad ja elevil ning jäävad laskujatele ette. Kaevumäel on alatihti päris ohtlikke situatsioone.

Uljaspead panevad silmad kinni ja lasevad otse mäest alla. Enne kui kelgule või kilele istud, peab oma oskusi hindama ja ette nägema, kuhu välja jõuad. Mäel peab lihtsalt ettevaatlik olema.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles