Kunstnikud tegid pimedatele lastele raamatu

Tiina Sarv
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eile tutvustasid kultuurikolled©i kunstiõppejõud Reet Talimaa ja Ave Matsin Viljandi raamatukogu lasteosakonnas pimedatele mõeldud raamatut "Paula vanaema juures".

Reet Talimaa meenutas, kuidas ühel kevadtalvisel päeval tuli tema juurde kolled©i raamatukogu juhataja Ene Trallmann ja päris, kas tal on huvi taktiilsete ehk puuteraamatute vastu (nii nimetatakse pimedatele ja tugeva nägemispuudega lastele mõeldud kombitavaid raamatuid).

Sellest sai Reet Talimaa ajendi minna Tallinna vaegnägijate raamatukokku ja edasi juba Tartu Emajõe Kooli, kus õpivad nägemispuudega lapsed.

Selgus, et puuteraamatuid on Eestisse toodud vaid humanitaarabi korras ja mõne on valmis teinud ka Emajõe kooli õpetajad.

Ave Matsinil ja Reet Talimaal õnnestus sõita nädalaks Soome Kankaanpääle puuteraamatute valmistamise kursustele.

Raamat "Paula vanaema juures" on tehtud nii, et punktkirjas lehekülje kõrval on ruumiline pilt, mida lapsed saavad kompida: voodi, kus magab Paula oma kaisukaruga, voodi ees tibatillukesed sokid, vanaema köögiriiulid jahu- ja hernekottidega jne.

"Kunstiakadeemias õppisime vaid visuaalset kunsti, hoopis teine asi on teha midagi pimedatele. Harjusime ka ise kompimise abil oma tööd kontrollima," rääkis Ave Matsin.

Edaspidi peaks rahvusliku käsitöö eriala üliõpilastel vähemalt üle aasta valmima üks selline raamat. Nende tegemine võetakse õppekavva, et avardada tudengite maailmavaadet ja mitmekesistada tulevikus nende töövõimalusi.

"Siis te teate, et on ka selline uks, kust võiks sisse astuda," ütles Reet Talimaa esitlusele tulnud üliõpilastele.

Raamat antakse lugemiseks ja hindamiseks Tartu Emajõe Koolile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles