Ema süüdistab hambaarsti lapse tervise rikkumises

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hambaarst. Foto on illustreeriv
Hambaarst. Foto on illustreeriv Foto: Marko Saarm / Sakala

Võhma Gümnaasiumis õppiva tüdruku ema väidab, et tema tütre tervise halvenemises on süüdi hambakaariese ennetamiseks lastele antud fluori sisaldavad Fludenti tabletid. Ema on nördinud ennekõike selle üle, et tablette antakse lastele ilma vanematelt nõusolekut küsimata.

"Kas Viljandimaa laste peal katsetatakse sõprussidemete korras uusi ravimeid? Te olete minu teadmata seadnud ohtu mu lapse elu!" pahvatas vihane ema Võhma hambaarstile Lea Kuldmäele, kes korraldas Võhma Gümnaasiumis esimese, teise ja kolmanda klassi lastele tablettide jagamist.

Esmaspäeval tablettide jaotamine katkestati.

Tekkis lööve ja tõusis palavik

Kaheksa-aastasel tüdrukul tekkis möödunud nädalal üle keha lööve, kõht hakkas valutama, tõusis kõrge palavik ja laps kaebas valu üle jalgades. Reedel viis ema tüdruku perearsti juurde ja too pakkus välja võimaluse, et laps võib olla mõne rohu suhtes allergiline. Alles siis sai ema teada, et tema tütrele antakse koolis fluoritablette.

Ema väitis, et tema laps pole elu jooksul kordagi ravimeid kasutanud ega ka mingeid haigusi põdenud. Hädad algasid tüdrukul möödunud aastal, kui ta esimesse klassi läks. Ema sõnul paraneb lapse seisund siis, kui ta neid ei saa, näiteks koolivaheaegadel.

Viimati halvenes tüdruku tervis kahe nädala eest ja ka eile viis ema tüdruku tundidest ära, sest laps oksendas. Palavikku ja löövet tal ema sõnul siiski praegu pole.

Kõik vanemad olid nõus

Hambaarst Lea Kuldmäe tunnistas, et pole pärast programmi algust 1999. aastal tõesti lapsevanematele lubaküsimiseks ringkirju laiali saatnud. Tollal olid kõik vanemad nõus, et nende lastele fluori lisaks antakse. Tüdruk, kelle tervisele tabletid väidetavalt mõjvad, aga hakkas koolis käima 2001. aastal.

"Need lehed, mis meil vanematele saatmiseks anti, on aegunud, sest lapsevanema luba küsitakse tollase haigekassa direktori Mati Kallase palvel," selgitas Kuldmäe. Hambaarsti sõnul on Võhma laste hammaste seisukord kolme aasta jooksul märgatavalt paranenud.

Möödunud aastal anti lastele üks 0,5 milligrammi kaaluv tablett päevas söögivahetunnis, tänavu saabunud tabletid kaaluvad 0,25 milligrammi ja seepärast said lapsed neid kaks tükki.

"Inimese päevane fluorivajadius on 1 milligramm. Tabletiga saavad nad sellest poole, teine osa tuleb toidu ja joogiga," selgitas Kuldmäe.

Sel õppeaastal hakati Võhma gümnaasiumis Fludenti lastele andma 4. novembrist, seega ei pea hambaarst tõenäoliseks, et lapse kahe nädala tagune haigushoog tablettidest tingitud oli. Ema ütles, et siis sai laps ka difteeria- ja teetanusevastase süsti.

"Koolis seisid magusa maitsega tabletid niisama kapis,— sellel oleks võinud hullemaid tagajärgi olla," leidis ema.

Suure-Jaanis keeldus tablettidest viis lapsevanemat

Suure-Jaani hambaarst Valentina Voormansik ütles, et Suure-Jaani gümnaasiumis pole tänavu Fludenti lastele veel antud. Möödunud aastal said tablette 88 last, viie lapse vanemad keeldusid oma lapsi programmi kaasamast.

"Vaatan laste hambad üle ja määran tablette neile, kel seda on vaja. Ja muidugi küsin selleks lapsevanemalt luba," rääkis Voormansik.

Hambaarsti sõnul mõõdeti enne projekti algust maakonnas vee fluorisisaldus ja otsustati selle järgi, millise piirkonna lastele on lisafluori vaja.

Tartu Tervisekaitsetalituse Viljandi osakonna andmetel sisaldab Võhma vesi fluori 1,5 milligrammi liitri kohta. Optimaalseks peetakse 0,7—1,2 milligrammi.

Mõlema hambaarsti sõnul pole selliseid kõrvalnähtusid teistel lastel esinenud ja nii Suure-Jaani kui ka Võhma koolide lastel on hambad pigem tervemaks saanud.

Tervishoiuameti järelevalveosakonna juhataja Peeter Mardna ei uskunud, et Võhma koolitüdruk on saanud fluorimürgistuse. Tema sõnul on Fludent profülaktiline vahend ja isegi üledoos ei tohiks põhjustada allergilisi nähte.

"Fluori preparaate kasutatakse üle maailma kümnetes tuhandetes doosides," rääkis Mardna. "Tegemist on Rootsi Dalarna ja Viljandi maakonna ühisprojektiga 1991. aastast, mida kureerib Tartu Ülikooli stomatoloogiakateeder."

Hambakaariese ennetusprojektis osaleb 41 Viljandimaa kooli. Tablette antakse I—III klassi õpilastele Kirivere, Kärstna ja Halliste põhikoolis, Mõisaküla keskkoolis, Võhma ja Suure-Jaani gümnaasiumis ning Karksi lasteaias-algkoolis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles