Anne Margiste on õnnelik talle loodud laulude pärast

Aime Jõgi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.


Ugala näitleja Anne Margiste oli üks Arved Haugi mälestuskontserdi korraldamise mõtte autoreid.Helilooja Arved Haugi viimane abikaasa, Ugala näitleja Anne Margiste jäi oma mehe mälestuskontserdiga väga rahule.

"Ma arvan, et rahul on ka Arvi ise, küllap ta vaatas seda sealt kusagilt," ütleb Anne Margiste ja naeratab soojalt.

Just tema oli see, kes Estonias aset leidnud Arved Haugi 80. sünniaastapäeva tähistamise peale esimesena mõtles.

"Ta on ju ikka väärt kunstnik," põhjendab naine oma ideed. "Tema loodud laulud kõlavad seniajani, ehkki nüüd väga ei räägita, kes ühe või teise loo autor on. Noored ei tea Arved Haugist midagi..."

5. novembri õhtul oli Estonia kontserdisaal viimse kohani välja müüdud. Viimasena laulsid kõik selle õhtu solistid üheskoos "Mere muusikat", mis on tuntuks saanud Jaak Joala esituses. Terve saal tõusis püsti.

"See tõi kananaha ihule, see on üldse üks võimas lugu," räägib Anne Margiste. "Merd ta armastas väga ja merest on ta palju kirjutanud."

Helilooja, laulja ja muusiku Arved Haugi sünniaastapäeva tähistamisel on ka üks isiklikum põhjus.

"Pidasime tema 70. sünnipäeva samuti Estonia kontserdisaalis," meenutab naine. "See oli üldse ainus juubel, mida ta ise avalikult tähistas. Ta tervis oli siis juba natuke vilets ja ta küsis, et mis ma arvan — kas me tema 75. sünnipäeva saame ka natuke pidada. Ja mina vastasin, et loomulikult. Ja lisasin, et kui tuleb 80., siis selle peame igal juhul ära. Ma olin talle lubanud!"

Anne Margiste ütleb, et ametlikult jõudis ta Arved Haugiga abielus olla üsna lühikest aega — 11 aastat. "Aga meie armastus kestis 26 aastat!" on naine uhke.

Nad kohtusid Rakvere teatris, kus Anne Margiste töötas nätlejana ja kuhu Arved Haug kutsuti muusikat looma Albert Uustulndi näidendile "Neptuni pärijad".

"Sealt see pihta hakkaski. Ma armusin!" tunnistab Margiste ja naerab õnnelikult, nagu kestaks see armastus ikka veel. "Selle ajani olin ma täiesti veendunud ja kõigile rääkinud, et ma ei hakka mitte iialgi abielumehega käima. Aga siis ei lugenud minu põhjapanev seisukoht enam midagi."

Margiste lisab, et muidugi ei olnud see otsus kerge ja ta süda ikka hirmsasti valutas, aga saatuse eest ei pääse.

"Arvi elas siis veel oma teise abikaasa Jutaga, aga nad... Noh, eks ma ikka ühele tühjale kohale ta südames sattusin. See ei olnud ainult minu süü. Seda on ta ise hiljem öelnud," räägib Anne Margiste tollastest üleelamistest ja tunnetest ootamatult avameelselt.

Arved Haug on loonud oma naisele Annele neli imeilusat armastuslaulu: "Anne-Reet", "Ma saadan oma varju", "Sel õnnepäeval" ning "Sina ja maasikad".

"Ma olin muidugi meelitatud, mulle meeldisid need kõik väga. Aga kui ta veel elas, siis oli see nii loomulik," jutustab Margiste. "Kui ta aga kadus ja ma õnnetu olin, siis ütlesid mulle nii mõnedki: "Mõtle, mis sulle on jäänud! Neid laule ei saa keegi ära võtta." Nüüd ma olen nagu aru saanud, mis see kõik tähendab."

Näitlejanna hääl murdub korraks ja ta on hetke vait. Aga selle peale räägib ta humoorikalt, mis kasu võib muusikast perekonnaelule olla.

"Arvi oli üldiselt ägeda iseloomuga mees. Mina aga, kui ma solvusin, jäin lihtsalt vait. Siis me olime üks ühes ja teine teises toas, kui mõni pahandus oli. Noh, läheb natuke aega mööda ja ma kuulen, kuidas klaverilt hakkab kostma kõigepealt "Anne Reet" ja siis "Sel õnnepäeval" ja siis see varjude lugu... No kaua sa oled pahane?! Tagantjärele ei arutanud me oma riidusid kunagi. Helid lahendasid need."

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles