Õpetaja nõuab rahvaküsitlust

Marko Suurmägi
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maagümnaasiumi õpetaja Toomas Rähn soovib küsitlust korraldada selleks, et linnajuhid koolireformi kohta inimestele rohkem infot jagaksid.
Maagümnaasiumi õpetaja Toomas Rähn soovib küsitlust korraldada selleks, et linnajuhid koolireformi kohta inimestele rohkem infot jagaksid. Foto: Elmo Riig

Maagümnaasiumi õpetaja Toomas Rähn soovib, et volikogu korraldaks uue kooli loomiseks rahvaküsitluse, kuid linnal pole aimugi, kuidas küsitlust teha ja mida saadud infoga peale hakata.


Napi häälteenamusega otsustas hariduskomisjon teisipäeval rahvaküsitluse korraldamise eelnõu küll volikokku saata, kuid võimalus, et see seal läbi läheb, on üsna väike.

Volikogu esimehe Tarmo Looduse arvates pole küsitlust vaja. «Enne kui läbirääkimised ministeeriumiga pole lõppenud, ei olegi midagi küsida,» leidis ta.

Pole küsitlemise korda

Ka pärast läbirääkimisi on volikogu juhi sõnul väga keeruline inimeste käest midagi küsida. «Küsimust väänates võib saada rahvalt väga erinevaid vastuseid,» lausus ta. «Ja kes vastama peaksid? Kas ka need viljandlased, kel praeguse koolisüsteemiga mingit sidet pole, või ainult õpilased ja lapsevanemad?»

Volikogu esimees tunnistas, et Viljandis pole kehtestatud korda, kuidas rahva arvamust teada saada ja kuidas seda arvamust hiljem arvestada tuleks. «Kui see arvamus peaks olema volikogule siduv, siis tuleks küsitlus korraldada samal moel nagu valimised, et kõik saaksid hääle anda ühe korra,» pakkus Loodus. «Kui teha mingi teistsugune küsitlus, ei saa tulemustes kindel olla.»

Rohkem selgust

Toomas Rähni selgitust mööda on eelnõu eesmärk, et poliitikud hakkaksid rahvale kavandatavate muudatuste kohta rohkem infot jagama. See, et linnal polegi korda, kuidas rahva arvamust küsida, tuli Rähnile üllatusena.

«Isegi koalitsioonilepingu esimene punkt on, et oluliste küsimuste otsustamiseks selgitame välja linnarahva arvamuse,» lausus ta.

Tarmo Looduse sõnul on koalitsioon arutanud, kuidas rahva seisukohta võiks välja selgitada, kuid seni pole lahendust leitud. «Sügiseks tahaks selle korra välja töötada,» sõnas ta ning lisas, et praegu on inimestel võimalik oma arvamust väljendada vaid valimistel.

Seisukoht muutus

Toomas Rähn osales sügisestel kohalikel valimistel Reformierakonna nimekirjas ja tema valimisloosungil seisis, et praeguste gümnaasiumide püsimist toetatakse ka järgmise nelja aasta jooksul. Rähni kinnitust mööda oli tegemist nii tema kui partei seisukohaga.

«Leppisime erakonnas kokku, et esitame selle seisukoha minu plakatil,» sõnas ta.

See, et Reformierakond on poole aastaga seisukohast taganenud, on Rähni sõnul väga halb üllatus.

Ei Rähn ega Loodus osanud arvata, kas viljandlased on koolireformi poolt või vastu. Nende sõnul võivad inimeste arvamused jaguneda pooleks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles