Raudna ja Petershageni kool hoiavad sõprust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Saksa noored nautisid Viljandis keeglimängu.Peaaegu kümme aastat on kestnud Saksamaa Minden-Lübbecke maakonna Petershageni ja Raudna Põhikooli kontaktid. Maikuu teisel nädalal võõrustas Raudna juba neljandat sõpruskooli delegatsiooni.

Kõik algas 1992. aasta mais, kui Mindeni lähedal asuva Petershageni kooli õppealajuhataja Dieter Schäpsmeier tuli sealse spordidelegatsiooni koosseisus ümber Viljandi järve jooksule. Ühtlasi oli tal soov luua side mõne Viljandimaa põhikooliga.

Teda võõrustanud Kaja Land haridusametist teavitas meid sakslaste ettepanekust ning samal aastal algas kirjavahetus. Heimtalisse jõudis sealse kooli esindaja järgmise aasta mais.

Järgnevatel aastatel vahetati õpetajate esindajaid, aga 1996. aasta kevadkuul saabus meile 15 Petershageni kooli õpilast koos viie saatjaga. Nende hulgas olid direktor Herbert Klocke, tema asetäitja Dieter Schäpsmeier ning õpetajad Gisela Ruhe ja Siegfrid Tröbst.

1997. aastal tegid meie õpilased koos õpetajatega esimese vastukülaskäigu. Sellel kokkusaamisel oli eriline tähendus, sest selleks ajaks oli ringkonnakeskuses Düsseldorfis alla kirjutatud kahe põhikooli õpilasvahetust tunnistav dokument. Sellest ajast on kestnud vastastikused külaskäigud.

Alati on olnud peremajutus, et kohalikku eluolu paremini tundma õppida, tihedamaid kontakte luua ja võõrkeelt praktiseerida.

Seekordses külaliste grupis oli kolm õpilast, kes olid siin juba teist korda ning lahkusid sooviga taas tulla. Teadlikult oli üheksanda klassi õpilaste kõrval kaasa kutsutud kuuenda klassi õppureid, kes jäävad suhet edasi kandma.

Koos veedetud nädalasse mahtusid väljasõidud Soomaale, Tallinna, Pärnusse, Kurgjale ja Olustvere lossi. Tutvuti kooli ja teiste Heimtali vaatamisväärsuste ning Viljandiga. Üks päev kulus sportimisele, mille lõpetas sõpruskohtumine jalgpallis. Erilist elevust tekitas tund Viljandi bowling'usaalis. Oldi ka vastuvõtul Viljandi Maavalitsuses ja Pärsti Vallavalitsuses. Programmi kõrgpunktiks on alati kujunenud sõprusõhtu, mis kahel viimasel korral on olnud Kuhjavere külas Tire talus. Vähene keeleoskus pole suhtlemist takistanud.

Raudna Põhikooli õpilasi ja õpetajaid oodatakse Petershagenisse aasta pärast mais, mil võime tähistada partnerluse kümnendat aastapäeva.

Urve Mukk,
Raudna kooli õppealajuhataja

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles