Kandle-Ott tegi elust ilusa kokkuvõtte

Aime Jõgi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.


Aleksander Ott Kõpu hooldekodus oma 95. sünnipäeval mullu novembris.Reedel kell viis pärastlõunal suri Kõpu hooldekodus 96. eluaastal legendaarne viljandlane Aleksander Ott, keda rahvas mäletas Kandle-Otina.

Kõpu hooldekodu juhataja Tiina Leets ütles, et Aleksander Ott elas ära meesterahva kohta kadestamisväärselt pika elu. Veel eelmise aasta lõpul oli ta olnud üsna terane ja krapsakas, kuid kevade saabudes kustus ta tasapisi ega saanud ümbritsevast enam päris selgesti aru.

"Ta suri vanaduse kätte, rahulikult ja vaevusteta," lausus Leets. "Kahju, et mina tema mälestusi kuulata ei jõudnud."

Aleksander Ott oli seniajani ametlikult Viljandi Kalevi tänava elanik ja nii on tema matusekulud Viljandi Linnavalitsuse kanda. Oti Põltsamaal elanud õde suri paar aastat tagasi ja enne Kõpu hooldekodusse viimist hoolitsesid vana mehe eest kauged sugulased.

Viljandi abilinnapea Helmen Kütt meenutas aega poolteist aastat tagasi, mil Kandle-Ott Põltsamaalt Kõpu hooldekodusse toodi. "Mäletan, kui rahul ta oli, et saab oma viimased elupäevad veeta Viljandimaal kaunis maakohas lillede ja lindude keskel. Talle meeldis väga väljas istuda, ta hindas tervislikke eluviise ja kui tal pisut rohkem jõudu oleks jätkunud, oleks ta hea meelega ikka oma jalgrattaga ringi sõitnud," rääkis Kütt, pidades silmas sõiduvahendit, mille linn Otile 1990. aastate algul kinkinud oli.

Kõpu hooldekodus ei olnud Kandle-Otil kaasas ei jalgratast ega ka mitte enam pilli. Oma viimase kandleloo võis ta mängida ilmselt Põltsamaal. Pärast tuhastamist viiakse lahkunu põrm õe kõrvale Põltsamaa kalmistule.

Aleksander Oti eludaamiteks jäävad 10. XI 1906 — 26. IV 2002.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles