Pimedate preemia tuli Viljandimaale

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.


Kodu-uurija Enno Piir. Pimedad üllatasid Viljandi kodu-uurijat Enno Piiri oma preemiaga.

"See oli haruldane ja elus kannatada saanud rahvas, kes Tartus koos oli ja mind preemiaga üllatas," ütleb Pärsti vallas Matapera külas elav kodu-uurija Enno Piir veel nädalapäevad pärast tunnustamist.

Tartus oli Eesti Pimedate Liidu 16. muuseumipäev, millest Enno Piir kutsutud külalisena osa võttis. Ta rääkis kokkutulnuile sellest, kuidas ta aastail 1991—2001 koostas 15 teosest koosnevat mälestustesarja "Sakalamaa ei unusta".

Seesama sari pälviski pimedate liidult Eesti biograafika preemia.

"Tuhat krooni on nii andjaile kui ka mulle suur raha," lausub Piir. Veel kingiti talle Mäletu Jaani soolavakk.

Soolavakk on suur ja ilus, seda kaunistab põletatud kiri. Piir ei raatsinud anumat soolaga täita, vaid pani vineerkastikese kingitusi koos hoidma. Tema sõnul on tavaliseks peetav kööginõu seda väärt.

Pimeda ajaloo- ja filosoofiadoktori Aldo Kalsi väitel on Räpina mees Mäletu Jaan (1749—1827) Eesti kõige kuulsam pime. Poolteiseaastasena pimedaks jäänud iseõppijast sai usutegelane ja koolmeister, kes õpetas nägijaid lapsi.

Enno Piir oli eile kodus oma elutares kaustade ja tähtsate dokumentide keskel ning uuris neid. "Ma olen eluaeg lollil kombel tööd teinud ega saa nüüdki seda seisma panna," lausub ta.

Tänavune aasta on mehele tema enda sõnul 92. tiir ümber Päikese.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles