NATO hävitajad harjutavad Eesti kohal

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ühendriikide taktikaline hävitaja F-15C.
Ühendriikide taktikaline hävitaja F-15C. Foto: Raigo Pajula ("Postimees")

Neli Balti riikides alanud NATO õhukaitseharjutusel osalevat Prantsuse ja Poola hävitajat tegutsevad täna Eesti õhuruumis ning kaitseväe peastaabi teavitusosakonna andmetel kulges nende lennukoridor ka üle Viljandimaa.


Hävitajate lennukõrgus on üle 6000 meetri ja neist kuuleb enamasti vaid müra.

Pärastlõunal maandus Tallinnas kaks Prantsuse hävitajat Mirage 2000 ja kaks Poola hävitajat F-16. Samuti saabusid Tallinna kaks Leedu reaktiivlennukit L-39 Albatross, Poola transpordilennuk CASA C-295M ja Leedu transpordilennuk Spartan C-27.

BNS-i teatel võtavad kolmapäevast laupäevani Eestis, Lätis ja Leedus kestvast Balti õhukaitseharjutusest osa ka Ameerika Ühendriikide tankerlennukid, mis Tallinnas ei maandunud.

Õppusel harjutatakse õhuturbe erioskusi ja koostööd, samuti treenitakse õhuturbemissiooni läbi viivaid meeskondi. Õhukaitseharjutusel harjutatakse aeglaselt liikuva sihtmärgi tuvastamist ja juhtimist, samuti aeglase ilma sideta lennuki tuvastamist Balti õhuseiresüsteemide ja õhuturbelennukite koostöös.

Balti riikide õhuväelased mehitavad Leedus Karmelava õhuseirekeskust, mis juhib ning toetab õppusel osalevate riikide õhujõudude lennukeid.

Eesti õhuvägi tagab õppuse ajal maapealse toetuse Eesti õhuruumis ja õppusel osalevate lennukite vastuvõtu Tallinna lennuväljal.

Alates jaanuarist turvab Balti õhuruumi Prantsuse lennuvägi, kes kasutab selleks nelja Mirage-2000 tüüpi hävitajat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles