Tuisk jättis pere lumevangi

Egon Valdaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marek Noot elab Lahmusel paigas, kus tuisule meeldib vallatleda.
Marek Noot elab Lahmusel paigas, kus tuisule meeldib vallatleda. Foto: PEETER KÜMMEL/SAKALA

Suure-Jaani vallas Lahmusel suurest maanteest vaid kilomeeter eemal elav noor pereisa Marek Noot pole rahul sellega, et tuisuse ilmaga ei jõua ta õigel ajal tööle.


Marek Noot ütles, et niisuguseid juhtumeid on sel talvel mitu korda ette tulnud.



«Teisipäeval hilinesin tööle poolteist tundi,» tõi ta näiteks. «Tegelen Viljandis auto­lukkude avamise ja parandamisega ning inimesed ootavad minu järel.»


Noot lausus, et ühel naabruses elaval mehel on küll traktor, kuid pole õiget sahka. «Tema abiga on siiski mingi jälg sisse saadud ning olen viivitusega tööle jõudnud.»



Aastase tütre isa rääkis, et sel talvel pole teeolud ka muidu kiita olnud, vahel on tulnud lahtilükkamist päris pikalt oodata ning tavaliselt seda tööd korralikult ei tehta.



«Et oleme seal kandis ainus noor pere, siis ehk ei peeta meie lõiku nii oluliseks,» arutles Noot.



Suure-Jaani valla majandus- ja ehitusosakonna juhataja Are Aua ütles, et kõnealune teelõik pole kindlasti vähem oluline kui teised. «Igaüks tahab hommikul kaheksast tööle jõuda, aga tuisuga pole see võimalik,» nentis ta.



«Viimane tuisk oli päris hull: tõmbas lageda peal kõik paigad triiki lund täis.» Aua sõnutsi olid teisipäeval juba kella kuuest hommikul kõik masinad väljas.



Paraku olid vaalud mõnes kohas nii suured, et sahkade jõud neile peale ei hakanud ning lund tuli koppadega tõstma hakata.



Are Aua selgitas, et raske lume korral on Suure-Jaanis ajamisringi pikkus 20 tundi. Tuisu ajal poleks kasu ka öisest lükkamisest, sest tunni aja pärast oleks tee taas lumme mattunud.



Aua soovitas suure tuule ja tuisu eel auto kuhugi suure tee äärde jätta, siis saab hommikul kergemini välja.



Kuigi mullusega võrreldes on Suure-Jaani vallal tänavu lumelükkamisele kulunud juba kolm-neli korda rohkem raha, ei jää teed lahti lükkamata.



«Sellist otsust pole vallavalitsus vastu võtnud, et raha pärast midagi lükkamata jääks. Midagi pole teha, talv on erakordne. Peame võtma raha investeeringute arvelt,» selgitas ta.


Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles