Põllumajandusettevõtjad hoiavad oma töötajaid

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elmo Riig / Sakala

Viljandimaa põllumehed kavatsevad palgatööliste arvu praegusel tasemel hoida ja hooajatööd oma jõududega ära teha.


Tarvastu osaühingul Karpo pole juhataja Kalev Nurga sõnul kavas töötajatest loobuda.



«Leiame oma inimestele ikka tegevust: ka talvel on vaja masinaid parandada, küttepuid teha ja kraavikaldaid puhastada,» rääkis Nurk. «Meil on tööd hajutatud ja neist eriti puudus ei tule.»



Juhataja tõi näiteks, et eile hommikulgi tuli viiel traktoristil tuisust umbes külateid lahti lükata. Ta lisas, et hooajatöölisi võetakse ametisse rohkem sügisel, kui viljakuivatitesse on kuivatajaid vaja.



Kalev Nurga sõnul ei pruugi igas firmas seadmed parandamist vajada ning nii pole seal talvel ka tööd. Koondamise põhjus võib olla ka see, et põllumajandustootja on raskustes ja tahab palgafondi arvelt kokku hoida.



Karpos on kriisiajal palgad mõnevõrra alanenud. «2007. aastal oli majandusseis hea, riik tõstis palku ja meiegi ei saanud sellest hoiduda,» kirjeldas Kalev Nurk. «Kui aga nüüdseks on käive ja sissetulek kaks korda vähenenud, ei saa ka palgad endiseks jääda.»



Juhataja nentis, et tööotsijaid on praegu palju, kuid ka korralikku töömeest palgates tuleb siiski paljude asjaoludega arvestada.



«Kui noor mees tuleb tööd küsima, on tal sageli võlasaba taga,» teadis juhataja. «Ja kui tuleb ennast pakkuma Tallinnas või Soomes tööst ilma jäänud ehitaja, võib kindel olla, et majanduse olukorra paranedes pageb ta sinna tagasi.»



Osaühingu Heimtali Hobusekasvandus juhataja Peep Puna ütles, et firmas on kõik vajalikud töötajad, neid ei ole kavas juurde võtta ja töökohti pole plaanis vähendada. Osaühing ei kasuta eriti ka hooajatöölisi.



«Hobuste kasvatamine on spetsiifiline ala, sinna igaüht ei võta, ja ka lüpsifarmis on meil korralikud töötegijad juba olemas,» lausus Puna.



Tema sõnul pole palgad põllumajandusettevõttes küll kõrged, aga neid ei hakata kindlasti ka vähendama. «Pigem vähendan investeeringuid,» lubas juhataja.



Kissa-Märdi talus saadakse peremehe Väino Viidebaumi ütlemist mööda hakkama oma perega ja kevadtööde alates ilmselt kedagi lisaks ei palgata.



«Oleneb muidugi sellest, kui ruttu kevad saabub, aga üldiselt tuleb endal lihtsalt rohkem tööd vihtuda,» nentis Viidebaum. «Aeg on siiski raske: kuigi piima kokkuostuhind veidi tõusis, kallines ka kütus kõvasti.»



Hädalisteks töödeks võtab talunik küll inimesi lisaks, kuid tema hinnangul on tõsist töömeest endiselt raske leida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles