Viljandi muutis taotluste ülevaatamise korda

, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Haridus- ja kultuuriameti juhataja Katrin Mändmaa sõnul on Viljandi lastel piisavalt võimalusi mitmesuguste harrastustega tegelemiseks.
Haridus- ja kultuuriameti juhataja Katrin Mändmaa sõnul on Viljandi lastel piisavalt võimalusi mitmesuguste harrastustega tegelemiseks. Foto: PEETER KÜMMEL/SAKALA

Eelmise aasta lõpul, kui Viljandi kärpis eelarvet, avaldasid mõned kodanikud kartust, et huvihariduse kallinedes ei saa nad oma lastele enam harrastusi lubada. Linnajuhtide arvates pole olukord hullemaks muutunud.


Viljandi haridus- ja kultuuriameti juhataja Katrin Mändmaa, eelarvekärbetega seoses on linnavalitsust süüdistatud selles, et ta tahab säästa raha laste arvelt. Milline on olukord praegu?

Viljandis tegutseb neli huvikooli, kõik üldhariduskoolid on kaasatud projekti «Kooliuksed lahti, aknad valgeks!» ning kõigis koolides tegutsevad huviringid.


Lisaks toetab linn mittetulundusühingut Viljandimaa Noortekeskus ning teisi noortega tegelevaid mittetulundusühinguid ja kirikuid. Meil töötab ka neli kultuuriasutust. See kõik räägib sellest, kui palju on Viljandi huviharidusse raha pannud.



Elu nõuab igas valdkonnas muutusi. Ümberkorralduste taga on soov kaotada ebaotstarbekad laustoetused, mitte mõte raha iga hinna eest kokku hoida.


Hea näide on see, et kui linn kompenseeris I—III klassi õpilaste linnasisese bussisõidu kogu ulatuses, oli selle soovijaid umbes 200. Nüüd, kui lapsevanem peab tasuma pool pileti maksumusest, on soodustuste arv kahanenud 50-60 lapseni. Sellest võib järeldada, et tegelikke linnatranspordi kasutajaid täpselt nii palju ongi.



Jaanuaris andis linnavalitsus välja korralduse, kuidas hakatakse õpilasi huvikooli õppemaksust vabastama. Mida uus kord ette näeb ja mis kasu see annab?

1997. aastast on huvikoolide otsustada õppemaksu soodustuse andmine Viljandi elanikeregistris olevatele lastele. Soodustuseks võib kasutada 15 protsenti laste õppetasude laekumise kogusummast.



Viljandi linnavalitsus muutis huvikoolide õppemaksust vabastamise taotlemise korda käesoleva aasta 18. jaanuaril ning kinnitas vormi, mis tuleb täita, et saada täpsem ülevaade taotleja tegelikust majanduslikust olukorrast.



Praeguseks on laekunud 12 taotlust. Võttes arvesse, et linnas on neli huviharidusasutust, on soodustuse soovijaid vähe.



Uus kord hakkab kehtima uuest õppeaastast ning selle järgi peab huvikooli õppesoodustust taotlev lapsevanem, lapse eestkostja või hooldaja esitama avalduse ning sellega kaasas käivad lisad huvikooli, mille juht vaatab need üle ning annab oma hinnanguga edasi haridus- ja kultuuriametile.



Haridus- ja kultuuriamet edastab kõikidelt linna huvikoolidelt saadud avaldused ja lisamaterjalid linnavalitsuse sotsiaalkomisjonile, kes otsustab soodustuse suuruse, lähtudes huvikooli esitatud üldsummast.



Lõpliku sõna ütleb linnavalitsus, kui ta kinnitab sotsiaalkomisjoni ettepanekud.


Selline protsess võib tunduda küll keeruline ja pikk, kuid see aitab välja selgitada, kas taotlus on õigustatud või mitte.



Iga huvikool tunneb oma õpilasi ja nende peresid kõige paremini. Toimetuleku osas oskab kõige pädevamat hinnangut anda aga sotsiaalamet, kelle kaudu käib enamik linna toetusi ning kel on parim ülevaade perede olukorrast ja abivajajatest. Haridusameti ülesanne on eelkõige infot koguda ja süstematiseerida. Selline tööjaotus määrab täpsed vastutusalad ja aitab ära hoida võimaluse, et soodustus läheb neile, kel õppemaks tegelikult üle jõu ei käigi.



Kui sageli peab õppemaksust vabastust taotlema?

Avalduse peab esitama kaks korda aastas. Seni tuli seda teha 15. veebruaril ja 15. septembril. Toimetulekutoetust saava pere vanem taotleb vabastust toimetulekutoetuse saamisele järgneval kuul.



Veebruaris võttis volikogu vastu määruse, mille järgi tuleb uuest õppeaastast taotlused ja muud vajalikud dokumendid esitada 15. jaanuariks ja 15. oktoobriks.



1. augustist hakkavad kehtima uued kriteeriumid ka õppetasust vabastamise taotlemises. Millised need on?

Esimene tingimus, mis kehtib küll ka praegu, on muidugi see, et taotleja peab olema kantud Viljandi elanikeregistrisse ning tema laps peab olema huvikooli õpilaste nimekirjas.



Õigus soodustust saada on neil peredel, kellele makstakse toimetulekutoetust või kelle sissetulek ühe leibkonna liikme kohta on väiksem kui pool kehtestatud alampalgast. Praegu tähendab see väiksemat summat kui 2125 krooni inimese kohta. Silmas tuleks pidada seda, et arvesse lähevad kõigi ühe katuse all elavate perekonnaliikmete sissetulekud, näiteks ka vanavanemate pension.



Samuti saab õppemaksust vabastust taotleda neile noortele, kes on kantud Viljandi spordikooli nimekirja, kuid kes õpivad Audentese spordigümnaasiumis.



Mis dokumente on taotluse esitamiseks vaja?

Täita tuleb avaldus õppetasust vabastamise kohta. Valmisblanketti on võimalik hankida linna haridus- ja kultuuriametist, linna koduleheküljelt ja huvikoolist. Lisaks tuleb esitada dokumendid perekonnaliikmete sissetulekute kohta: vanemate kolme kuu palgatõend ning üksi last kasvatava vanema puhul tõend lapse elatusraha saamise või selle puudumise kohta.



Riiklike lastetoetuste ja pensionide kohta eraldi pabereid esitada pole vaja, sest andmed nende kohta on juba linna sotsiaalametis.



Kui õpilane ei saa pikalt huvikooli tööst osa võtta, kas tal on õigus saada õppetasust vabastust?

Kui õpilane on tervislikel põhjustel puudunud 28 kalendripäeva või rohkem, on tal selle aja eest võimalik saada 50 protsendi ulatuses vabastust. Muidugi peab lapsevanem õpilase puuduma jäämisest huvikoolile kirjalikult teada andma.



Kui laps käib korraga näiteks muusika- ja kunstikoolis, kas siis vanemal on õigus taotleda õppemaksust vabastamist mõlemast kohast?

Ei, vanem valib ühe kooli, mille õppetasust ta vabastust taotleb. Sama kehtib ringide ja erialade kohta ühe õppeasutuse sees. Korraga ühe huvikooli kahest ringist maksusoodustust saada pole võimalik.



Milline on meie linna huvihariduse tase?

Eks igaüks näe oma linna kõige paremas valguses, ent leian, et Viljandi võib enam kui rahul olla. Meil on väga kõrgel tasemel muusikakool. Kui paljudes Eesti linnades on näiteks noorte sümfooniaorkester? Ka kõik teised huvikoolid on heal tasemel. Oleme kaalunud kunsti- ja huvikooli ühendamist, ent praegu on see mõte veel väga algusjärgus. Harrastuste ja huvitegevuste osas on meie noortel küll palju valikuid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles