Jalakäijad peavad lumeohu tõttu autode vahel kõndima

Marko Suurmägi
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Katustel varitseva ohu tõttu on mitu majaomanikku suunanud jalakäijad kõnniteelt sõiduteele, kuhu nood peavad mahtuma koos autodega.
Katustel varitseva ohu tõttu on mitu majaomanikku suunanud jalakäijad kõnniteelt sõiduteele, kuhu nood peavad mahtuma koos autodega. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Viljandi kesklinnas sulgevad majaomanikud kõnniteid, sest hoonete katustele kogunenud lumelasu on jalakäijatele ohtlik, kuid sellest vabaneda pole paljudel võimalust.


Viljandi linnapea Kalle Jentsi arvates pole kõnniteede sulgemine ja jalakäijate sõiduteele juhatamine kindlasti normaalne, kuid ta mõistab, et majaomanikel pole teist võimalust.



«Kui lumi on ohtlik, siis tuleb kõnnitee sulgeda,» sõnas ta. «Loodetavasti on see olukord väga lühiajaline ja omanik teeb pingutusi, et lumi katuselt ohutult alla saada.»



Linnamajandusameti juhataja Priit Vihuri on majaomanike murega samuti kursis. Ta on viimastel päevadel näinud suurt vaeva, otsides töömehi ja tõstukeid, et linnale kuuluvate hoonete katustelt lund rookida.



«Tõstukeid ei ole,» nentis ta. «Isegi siis, kui omanikul on tahtmist ja raha, ei saa ta tõstukit tellida, sest need vähesed, mis Viljandimaal sõidavad, on kõik töös.»



Eile puhastati raamatukogu katust, sest sulavesi jookseb seal endiselt ruumidesse. Samuti roogiti spordihoone katust. «Arvutuste kohaselt peaks spordihoone katus selle lumekoorma all vastu pidama, aga kindluse mõttes ajame lume alla,» selgitas Kalle Jents.



Lisaks linna enda hoonetele lasi linnavalitsus puhastada Jakobsoni ja Tallinna tänava nurgal asuva aadlipreilide pansionaadi katuse. Hoone on pankrotivarana müügis ning seda ei hoolda keegi. «Seal katusel oli lume paksus poolteist meetrit,» lausus Vihuri.



Linn tellis töö seetõttu, et lumi oleks tiheda liiklusega tänavale varisedes inimestele ohtlikuks muutunud. Kas tehtud töö eest pankrotihaldurile ka arve saadetakse, seda linnajuhid veel ei tea.



Katustelt jääpurikaid ja lund koristava ettevõtte Pesuekspert juht Tiit Jürmann tunnistas, et järgmised kolm päeva on tema kümne töömehe graafik väga tihe. «Ma ei kujuta täpselt ette, kuidas kogu tellitud töö tehtud saab, aga peab saama,» sõnas ta.



Jürmanni sõnul on paradoks selles, et kuigi töötuid on praegu väga palju, on raske leida mehi, keda katusele saata. «Selleks peab olema kogemusi ja oskusi ning kõrgust ei tohi karta,» selgitas ta. Katustelt käivad lund lükkamas enamasti need Pesueksperdi töötajad, kes suvel tõstukite peal hoonete aknaid on pesnud. «Turu tagant purjus meest selleks tööks palgata ei saa,» lisas Jürmann.


Kommentaarid
Copy
Tagasi üles