Preemiad vähendasid keskmist palka

Marko Suurmägi
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keskkonnaalaste rikkumiste eest on tänavu Eestis trahvitud 795 isikut kogusummas 1,73 miljonit krooni.
Keskkonnaalaste rikkumiste eest on tänavu Eestis trahvitud 795 isikut kogusummas 1,73 miljonit krooni. Foto: Sille Annuk

Mullu viimases kvartalis Viljandimaal makstud keskmine palk oli tunamullusest ligi 700 krooni väiksem ning langusele andsid kõige suurema tõuke enam kui kaks korda vähenenud jõulupreemiad.


Kui keskmine palk vähenes statistikaameti andmetel aastaga 698 krooni ehk 6,4 protsenti, siis ebaregulaarsete preemiate näitaja kukkus koguni 2,4 korda. Nimelt maksti 2008. aastal detsembris Viljandimaal inimese kohta preemiat 404 krooni, mullu aga 179 krooni.



Statistikaameti palgatalituse juhataja Mare Kusma sõnul on suur tõenäosus, et needki kroonid polnud suures osas makstud mitte preemiaks, vaid koondamise või vallandamise hüvitamiseks. Nimelt arvab statistikaamet ebaregulaarsete preemiate hulka ka koondamise korral saamata jäänud puhkusetasu.



«Aasta lõpu preemiad olid tänavu väga kasinad,» tunnistas Kusma ja nentis, et Viljandimaal olid need keskmisest veelgi väiksemad ja kahanemine oli 2008. aastaga võrreldes suurem.



2008. aastal sai Eestis töötav inimene keskmiselt 797 krooni jõulupreemiat, mullu aga oli see summa 399 krooni. Viljandimaal oli kõnealune näitaja üle 200 krooni väiksem. Kui Eestis kahanesid preemiad aastaga kaks korda, siis Viljandimaal 2,4 korda.



Eesti keskmine palk oli mullu viimases kvartalis 12 259 krooni ehk 6,5 protsenti väiksem kui aasta varem. Maksu- ja tolliameti arvutatav keskmine väljamakse töötaja kohta Eestis oli viimases kvartalis 11 178 krooni ning kogu aasta keskmine väljamakse töötaja kohta oli 9549 krooni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles