Suurvald kavandab investeeringuid

Egon Valdaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Varem Vanaõue puhkekeskust juhtinud Tõnu Aavasalu paneb väljaspool vallavanema tööaega seal nüüdki käe külge.
Varem Vanaõue puhkekeskust juhtinud Tõnu Aavasalu paneb väljaspool vallavanema tööaega seal nüüdki käe külge. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Kohalike valimiste järel Suure-Jaani vallavanema kohale asunud Tõnu Aavasalu tõdeb, et kuigi majanduslikult pole parimad ajad, on just praegu õige aeg teha suuri investeeringuid.


Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) vallavanem nendib, et mõnikord on vaja kapitalimahutusteks langetada ebapopulaarseid otsuseid.



Tõnu Aavasalu, väidetavalt ei olnud teie soov vallavanemaks hakata kuigi suur. Miks ikkagi nõustusite valla etteotsa asuma?

Jah, see pakkumine tuli mulle üsna ootamatult. Kuigi kandideerisin IRL-i esinumbrina, polnud varem juttu, et olen vallavanema kandidaat. Pärast valimistulemuste selgumist pidasime meeskonnaga aru ja leiti, et mina oleksin kõigile volikokku pääsenud osalistele vastuvõetav. Mõtlesin päeva ja andsin nõusoleku. Kas see oli õige või vale otsus, ei oska ma öelda. Ega ma vallavanema ameti üle suurt rõõmu tunne, aga sellel kohal olles püüan anda endast parima.



Kas töö on raske?

Turismiettevõtjana tuli mul tegelda tootearendusega ja kiiresti edasi liikuda. Kui soovisin midagi ellu viia, sain selle üsna kergelt väiksema meeskonnaga ära otsustada. Praegu tuleb kõik väga põhjalikult vallavolikogus läbi rääkida ja põhjendada. Alati ei liigu kõik nii kiiresti, kui ma tahaksin. Aga eks see ole demokraatia ja paremat valitsemisvormi pole seni leitud.



Eelmise nelja aastaga võrreldes on meie majandusseis palju raskem. Pealegi oli Suure-Jaani vallal eelmisel valimisperioodil võimalik kasutada riigilt nelja valla ühinemiseks saadud raha. Kui oli vaja, tehti asi suurema probleemita ära. Nüüd on lugu keerulisem.



Kuigi olin varem volikogu liige, ei olnud mul vallavanema kohustustest täpset ülevaadet. Peab tunnistama, et töid ja tegemisi on ikka väga palju. Mitu suurt projekti on saanud Euroopa fondidest heakskiidu. Ettevalmistused nende elluviimiseks nõuavad väga palju tööd ja energiat.



Millistest projektidest jutt käib?

Positiivsed otsused on tulnud Lõhavere ravi- ja hooldekeskuse finantseerimiseks, samuti Suure-Jaani valla vee- ja kanalisatsioonisüsteemi rekonstrueerimiseks. Omaosaluse kavatseme katta laenurahaga. Oma rahast tahame rekonstrueerida Suure-Jaani gümnaasiumi aula ning ehitada osaliselt välja Suure-Jaani linna vee- ja kanalisatsioonisüsteemi.



Kas seetõttu ei tõuse laenukoormus liiga suureks?

Praegu on meie valla laenukoormus lubatud maksimumpiirist poole väiksem, 38 protsenti, ning jääb ka pärast uute laenude võtmist allapoole lubatud maksimumi. Seni maksab Suure-Jaani vald vaid gümnaasiumi ning Olustvere ja Vastemõisa lasteaia ehituseks võetud laenu. Et ehitushinnad on all ja Euroopast on võimalik suurt toetust saada, on just praegu õige aeg investeeringuid teha.



Kuidas on maksud viimasel ajal laekunud?

Detsembrikuuga võrreldes on tulumaksu laekumine 2 protsenti paranenud, aga see on 15,6 protsenti väiksem kui mullu jaanuaris. Parasjagu käib eelarve koostamine ning väikese langusega on arvestatud.



Mida olete pidanud kärpima?

Vallavalitsuse töötajatel tegime viieprotsendilise palgakärpe. Allasutustes vähendasime üldist palgafondi ning nad said ise otsustada, kas kärbivad palku või vähendavad tööjõudu.



Vaatasime üle ka kõikvõimalikud sotsiaalsed toetused. Käesoleva aasta detsembris otsustasime kaotada toetuse, mida maksti õpilastele kooli lõpetamise puhul. Seda said kõik, aga meie arvates peaks sotsiaaltoetuse mõte olema see, et makstakse neile, kellel seda on hädasti vaja.



Kahtlemata tuleb ka lähitulevikus ebapopulaarseid otsuseid langetada. Selleks, et saaksime  investeeringuid teha, peame elama säästlikult. Praegu analüüsime valla haridusvõrku ja töötame selle nimel, et alles jääksid nii gümnaasium kui kõik põhikoolid.



Loomulikult on kärped leidnud vastuseisu. Ka Keskerakonna hääl pealinnast tõstis selle ümber kära. Kohalike keskerakondlastega meil koostöö laabub.



Praegu pole vallas opositsiooni. Kas te ei karda, et järgmiste kärpimiste korral laguneb koalitsioonilepe, millesse on kaasatud kõik neli volikogu osalist?

Kui Keskerakond peaks natuke kõrvale tõmbuma, siis ülejäänud osalised on ühel arvamusel ja näevad vajadust kokku hoida. Vaatame valla arengut pikas plaanis ja seetõttu ei kavatse me väga suuri kompromisse tegema hakata.



Lõpetuseks küsin, kas olete suutnud ettevõtja ja vallavanema töö lahus hoida?

Kindlasti. Ettevõtte igapäevatöös ma ei osale. Seda teen kas nädalavahetustel või õhtuti. Volikogu on andnud nõusoleku, et võin töö kõrvalt ettevõtlusega tegelda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles