Jüri E. Kukk: Et kevad ei saabuks remondis teele ootamatult

, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jüri Kukk
Jüri Kukk Foto: Elmo Riig / Sakala

MÄLUMÄNGUDE hiilgeaegadel paluti seal võistlevatel inimestel tihtipeale nimetada Eesti linn, kus pole kõnniteid. Õige vastus oli Mustla.


Praeguse Mustla aleviku räämas ilme muutus nutustel tänavaremondi ootamise aastatel kohalikele lausa lõõpimisteemaks, sest midagi nagunii ette ei võetud. Ent siis ilmus tunneli otsa valgus: mõne aasta eest otsustas maanteeamet, et Mustla peatänavat hakatakse parandama. Mullu sügisel asus riigihanke võitnud firma Posti tänavalt juba teekatet maha freesima.



Pärast sealt asfaldi ülesvõtmist said Mustla elanikele osaks porine ja auklik tee, õhus leviv pigihais, õlised loigud ning kolmekilomeetrine ümbersõit. Raskused olid niisiis kohal, aga töömehi polnud kuskil näha. Kohalikud teadsid küll, et nood rajavad Tiigi tänaval maa-aluseid trasse, paraku leidis seal aset traagiline tööõnnetus.



Peagi hakkas tunduma, et töö edeneb: trassiparandamisega jõuti peatänavale. Hoolega tehti asula Viljandi-poolses otsas ringristmikku ning mõlemas aleviku servas ka kõnni- ja jalgrattateid.



Enne aastavahetust jäi kõik jälle soiku. Talv osutus tee-ehitajatele liiga karmiks ja nad panid pillid kevadeni kotti.


Suurem liiklus käib endiselt ümber Mustla, kohalikud ja teadjamad võõrad aga sõidavad läbi aleviku peatänavat pidi. Kõrvaltänavatelgi võib autosid nüüd tavapärasest rohkem kohata.



MA EI NIMETAKS Posti tänava praegust seisu katastroofiliseks. Kitsas ja auklik see ju on, aga niisugune olukord valitseb sel karmil talvel kõigis linnades ja alevites. Mind huvitab pigem, mis saab kevadel.



Lund on tänavu ohtralt ja freesitud peatänav asub suures osas ümbritsevast pinnast allpool. Nii et kui kevad saabub järsku, saab Posti tänavast tõenäoliselt Posti jõgi, mille lisaharud tormavad hoovidesse ja aedadesse.



Soojade ilmade tulek ei tähenda seetõttu ilmselt ka teeremondi taasalustamist — vees ju neid töid teha ei saa.


Ma ei ole teeremondispetsialist ega ilmatark ning minu stsenaarium on oletuslik. Ma lihtsalt loodan, et läbimatu Mustla ei saa lähikuudel reaalsuseks ja asjaomased ametnikud murravad juba praegu pead, mida seal tavapärasest vesisemal kevadel ette võtta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles