Salapärane kiri kirjeldas mõisa remonti

Marko Suurmägi
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suure osa ümbrikust on hiired aegade jooksul nahka pannud.
Suure osa ümbrikust on hiired aegade jooksul nahka pannud. Foto: Raudna põhikool

Hiljuti Heimtali mõisa renoveerimisel leitud salapärane ümbrik sisaldas kirja, milles räägiti mõisa remondist, mida pererahvas tegi ühe oma pereliikme vastuvõtmiseks.


See kiri on Hermann von Siversile, kes oli 1904. aastal sõjaväeteenistuses Preisimaal ja keda oodati Heimtali mõisa elama ja kirjast võib teada saada, et kuna von Siversist saab Heimtali mõisa omanik, ehitatakse talle tuba ehk torni ruum, vahendasid

ERR-i raadiouudised.

"Määrasime meie selle toa temale esialgseks peakorteriks ja lasime ta remontida Viljandi tislermeister Schnurbergil ja tema sellidel. Põrand parandati, pandi paika uued lauad. Samuti seinatahvel, mis võeti lahti. Mille vahele meie selle teatise asetasime. Sõbralike tervitustega ja õnnitlussoovidega Heimtali mõisa omanikule selle maja elanike poolt selle ajani, mil see leht leitakse," märgitakse kirjas.

Alla on kirjutanud Friedrich von Sivers, Minni von Sivers. Ühtlasi on sinna märgitud, et "meiega koos on sellele alla kirjutanud meie armas vana ema."

Kiri pitseeriti ja peideti tulevaste põlvede jaoks seinapaneeli vahele.

Ajaloolase Tiiu Oja sõnul seisneb kirja väärtus selles, et pererahvas kirjeldab üksikasjalikult hoone remonti, millega parandati hoone ehitusel tehtud vigu.

Nädal tagasi leiti Heimtali mõisa renoveerimise käigus teise korruse ruumi ahjutaguse seina vahelt ümbrik, millel oli viis pitserit. Suure ümbriku avamisel selgus, et selle sees on veel üks ümbrik, ja siis saadi teada, et kiri on kirjutatud 1904. aasta juunis. Kuna kiri oli näriliste poolt väga kahjustatud, võttis ajalooarhiivi teaduril Tiiu Ojal gooti kirjas kirjutatud teksti taastamine aega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles