Järvest saab jääväljak

Margus Haav
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jääpidu algab Õisus 5. märtsil kell 15 ning osavõtt on prii.
Jääpidu algab Õisus 5. märtsil kell 15 ning osavõtt on prii. Foto: Urmas Tuuleveski

Õisu järvel tuleb märtsi esimesel reedel jääpäev, millel luuakse jääskulptuure, avatud on uisuplats, mängib puhkpilliorkester, pakutakse suppi ja saab proovida uisutamist.


Aastapäevad tagasi korraldasid mõisaomanikud samal järvel jääsaagimistalgud, millel tööd tehti vanade riistadega. Tänavu kasvab sellest terve temaatiline pärastlõuna, millest on tasuta osa saama teretulnud kõik soovijad.



Jääst asub kunsti looma neli võistkonda. Jäisesse võistlustulle astuvad mõisarahvas, Ugala teatri meeskond, mulkidest vallavanemate esindus ning Viljandi raehärrad. Kõik võistkonnad kannavad ajastutruid kostüüme.


«Seda on kindlasti põnev vaadata,» ütles üks päeva korraldajaid, mõisaspetsialist Urmas Tuuleveski.



Valminud kujud valgustatakse ja need jäävad Õisu järve kaunistama. Et pealtvaatajatel umbes kolm tundi kestva skulptuurimeisterdamise ajal igav ei hakkaks, on järvele plaanitud hulganisti tegevust. Seal lükatakse lumest puhtaks suur väljak, kus on ruumi vähemalt sajale inimesele.



«Päeva aitab lõbusamaks muuta puhkpilliorkester, kellele pannakse püsti telk, mida soojendavad gaasilambid, et pillimeeste torud külmas härma ei läheks,» valgustas Tuuleveski plaane lähemalt.



Avatakse ka väike näitus, millel saab oma silmaga näha, kuidas vanasti Õisus jääkeldrite tarbeks jääd saeti.



Et mõisa omanikeringi kuulub ka Eesti iluuisutajate toetajaid, on kõigi eelduste kohaselt järvejääle oodata üht kodumaiste iluuisutajate tipp-paari. Samuti proovitakse järele teha ühed sajandivanused uisud ehk tritsud ja neid asub kohapeal proovima samuti ajastule kohastes rõivastes paar.



«See pidu on mõeldud eelkõige külarahvale, aga loomulikult võivad soovijad tulla kohale ka kaugemalt, kõik on oodatud,» toonitas Tuuleveski.


Korraldajad on valmis vastu võtma poolteistsada inimest.



«Me tahame lihtsalt inimestele midagi toredat pakkuda,» kõneles Tuuleveski. «Eks kogu see mõisa ostmine olnud missiooni asi. Üks päeva korraldajaid ütles tabavalt, et betooni kõrval tuleb raha panna ka emotsiooni.»



Jääpidu algab 5. märtsil kell 15 ning pealtvaatajatele on osavõtt prii.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles