Mustla mees lükkab lund sõiduautoga

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Margus Rähn lükkab Opeli ette kinnitatud sahaga tee ja hoovi hõlpsasti puhtaks.
Margus Rähn lükkab Opeli ette kinnitatud sahaga tee ja hoovi hõlpsasti puhtaks. Foto: Elmo Riig / Sakala

Mustlas Karja tänaval elav Margus Rähn ehitas oma Opel Vectrale ette lumesaha ja lükkab sellega pärast sadu oma maja juurde viiva tänavalõigu ja hoovi puhtaks.



Kahesajaliitrise metallvaadi pooltest kokku keevitatud sahk käib raamistiku ja kahe poldi abiga auto esisilla külge, kuhu selleks on rakised keevitatud. Enne lumelükkamist kinnitab Margus Rähn auto esiotsa külge iluvõre asemel teise raami. Selle külge haagib ta trossiotsa, millega saab saha vajaduse korral üles tõmmata.



Mees ütles, et 1,8-liitrisel Opeli mootoril lumelükkamiseks võimsust jagub.


«Kokkusurutud lumega on raskem, aga värsket, alles sadanud lund jõuab auto minema lükata umbes 30-sentimeetrise kihi,» kiitis Rähn. Muidugi läheb sellise töö peale tavalisest rohkem kütust, kuid see on meistri sõnul paratamatu.



Edaspidi tahab Margus Rähn kapoti alla lisada elektrimootori, mis sahka tõstab ja langetab. Praegu käib see töö käsitsi.



Margus Rähn on oma kodus teisigi leiutisi katsetanud. Nii oli tal mõnda aega kõrvalhoone katusel tuulegeneraator, mis tootis välisvalgustuseks voolu.



«Pean generaatori kõrgemale tõstma — mu maja on lohus ja tiivik ei saa piisavalt tuult,» rääkis peremees. Kui tuulegeneraator kõrgema posti otsa saab, loodab Rähn suurema osa kodustest tarbijatest selle vooluga käima panna.


Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles