Jaanuar tõi äärmusi sajus ja pakases

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elmo Riig / Sakala

Aasta esimene kuu tõi harjumatult paksu lumikatte ja tuletas üle paljude aastate meelde, et näärikuul võivad pakasepoisid väga agaraks muutuda.


Viljandis tuli kuu jooksul 22,4 millimeetrit sademeid. Kõige rohkem lisandus lund 7. jaanuaril, mil ööpäevane sajuhulk oli 4,3 millimeetrit. Lumikate oli kõige tüsedam 31. jaanuaril: 40 sentimeetrit.



Kuu keskmine õhutemperatuur Viljandimaal oli —13,3 kraadi. Kõige soojem oli 31. jaanuaril, mil mõõdeti —1,3 kraadi. Minimaalne temperatuur, —29,5 kraadi, registreeriti 24. jaanuaril.



Päikest paistis kuu jooksul Viljandis 49,1 tundi, Eesti keskmine aga oli 62,7 tundi.



Ilm oli suhteliselt tuulevaikne ning Viljandis mõõdeti maksimaalseks tuule kiiruseks 10,6 meetrit sekundis kuu viimasel päeval.



«Päevi, mil tuule kiirus oli 10 meetrit sekundis või üle selle, oli vaid kaks,» ütles Eesti meteoroloogia ja hüdroloogia ilmavaatluste osakonna peaspetsialist Külli Loodla.



Eestis oli kõige soojem 4. jaanuaril Vilsandil, kus õhutemperatuur kerkis 1,3 kraadini, ning kõige külmem 24. jaanuaril Jõgeval, kus registreeriti —32,4 kraadi.



Sademete summa ulatus 16,1 millimeetrist Võrus 35,2 millimeetrini Kuusikul. Kõige paksem lumi oli jaanuari kolmandal päeval Tallinnas, 62 sentimeetrit.


Eesti keskmine õhutemperatuur oli —11,5 kraadi ning keskmine sajuhulk 26 millimeetrit.



Võrtsjärve limnoloogiakeskuse küünlapäevaste mõõtmiste järgi oli jää paksus järvel 42 sentimeetrit ja hapnikku jagus piisavalt ka järve põhja.



«Jää on ebaühtlane ja selle paksus on eri kohtades kahtlemata erinev,» lisas teadur Lea Tuvikene.



Eesti meteoroloogia ja hüdroloogia instituudi hüdroloogia osakonna Lõuna-Eesti sektori peaspetsialist Ene Randpuu ütles, et Võrtsjärve veetase alanes jaanuaris 17 sentimeetrit, 138 sentimeetrilt kuu algul 121 sentimeetrini 31. jaanuaril. Täna hommikul oli vett 114 sentimeetrit üle Rannu-Jõesuu vaatluspunkti nulltaseme.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles