Inspektsioon menetles kaku tapmist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kodukakud Tallinna loomaaias.
Kodukakud Tallinna loomaaias. Foto: PEETER LANGOVITS/PM/EMF

Keskkonnainspektsiooni Viljandi bürool tuli mullu menetleda möödunud aasta linnu kodukaku tapmist, mille eest mõisteti kolmele noorele rahatrahv.


Mullu kevadel pesitses Kolga-Jaani kirikupargis kodukakk. Maikuuks olid kakupojad suureks sirgunud ja emalind õpetas neid lendama. Siis avastasid kakupere toimetamise Kolga-Jaani noorukid. Kuuldus kakupoegadest tõi parki hulga uudistajaid, kellest osa käitus vastutustundetult. Kaks tütarlast võtsid puu all oleva kakupoja sülle ja tegid temaga pilti. Hiljem sai neid fotosid vaadata ühes interneti suhtlusportaalis.



Lindude häirimine sellega ei piirdunud. Mõni päev hiljem loopis üks noormees kaaslaste keelamist kuulamata puu otsas istuvat kakupoega puutoigastega. Samuti käidi pargis koeraga. Järgmisel hommikul avanes kurb vaatepilt: üks kakupoeg lebas puu all surnuna.



Politseikomissar Harry Andresson selgitas välja juhtunu asjaolud ja edastas materjalid keskkonnainspektsiooni, kes alustas väärteomenetlust. Menetluse tulemusena karistati kolme noort rahatrahviga.



Looduskaitseseaduse järgi on keelatud looduslikult esi­nevate lindude tahtlik häiri­mine, eriti pesitsemise ja poegade üleskasvatamise ajal.



Kodukakk kuulub kolmanda kaitsekategooria liikide hulka. Neid isendeid võib surmata ainult olukorras, kus on tekkinud oht inimese elule või tervisele ja rünnakut ei ole võimalik teisiti vältida või tõrjuda. Vabariigi valitsuse määruse järgi on keskkonnakahju määr kolmanda kategooria kaitsealuse linnuliigi isendi hävitamise või kahjustamise eest 5000 krooni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles