Juhtkiri: Talve teises pooles

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on illustratiivne.
Pilt on illustratiivne. Foto: Elmo Riig / Sakala

Viljandis ligi kaks kuud kestnud ja kohati lootusetuna näiv võitlus lumega sai uue vaatuse, kui linnajuhid avaldasid nördimust tänavate seisukorra üle. Koristamata lobjaka, kõrgete vallide ja libeduse kohta on kriitikat kostnud nii palju, et linnapea Kalle Jents kutsus kokku linnavalitsuse erakorralise istungi. Ta teatas sellel, et mainitud tööde eest vastutav firma Veolia Keskkonnateenused pole oma ülesannetega hakkama saanud.


Vastutus on kahe otsaga asi. Kui tuntud lauseid «Ütle, kes on su sõbrad, ja ma ütlen, kes oled sa ise» ja «Sõber koorib sõbra naha» pisut ümber sõnastada, saab sama rääkida lepingupartnerite kohta.



Tuleb välja, et puuduliku hoolduse taga on muudatus, mis sügisel koostöölepingusse tehti. Kuni selle ajani olid kirjas tänavad, millelt lume äravedamine oli kohustuslik. Uuendatud versioonist jäeti see välja. Tekkis võimalus tõlgendada dokumenti mitmeti ning nõnda küsiski Veolia Keskkonnateenused kõnealuse töö eest linnalt lisaraha.



Leping tekitas eriarvamusi ka raekoja seinte vahel. Näiteks ei tahtnud meer kuidagi jagada linnamajandusameti juhi Priit Vihuri arvamust, et linn peab lumevallidest vabanemiseks lisasumma leidma. Lepingu järgi peab Veolia tagama Viljandi tänavate korrashoiu teeseaduses ettenähtud normide järgi ja et neid ei ole paraku täidetud, jäi linnapea sõna peale. Äravedamist ootab veel vähemalt 20 000 kuupmeetrit lund ning Veolia peab selle töö korraldama oma kulul.



Juhtum on ilmekas näide sellest, et ka teada-tuntud partneritega sõlmitud lepingud pole pelgalt formaalsus, mis süvenemist ei vääri.



Kolmapäeva õhtul kogunes linnavalitsus veel kord, et panna kokku tänavate lumest puhastamise järjekord. Et iga edukas töö eeldab mingit plaani, pole tegu just väga originaalse mõttega. Rahvatarkuse järgi saab talve selgroog taliharjapäeval murtud. Sellest on möödas paarkümmend päeva. Tekib küsimus, kas linnavalitsus pole pisut hiljaks jäänud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles