Koidu seltsimaja on plaanis põhjalikult remontida

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Phytonix Ehituse eskiisprojekt näitab, milline peaks maja olema pärast kapitaalremonti.
Phytonix Ehituse eskiisprojekt näitab, milline peaks maja olema pärast kapitaalremonti. Foto: sakala.ajaleht.ee

Aastaid Koidu seltsimajas tegutsenud söögikoht Meliss sulges reedel uksed, sest kultuuriseltsilt hoonestusõiguse saanud firma kavatseb ajaloolises hoones kapitaalremonti teha. Millal see algab, on aga teadmata.

Juuni keskel sai kohvik Meliss kirja, milles Koidu seltsimaja hoonestusõiguse omanik, osaühing Phytonix Ehitus teatas, et söögikoha kasutuses olevad ruumid tuleb vabastada.

«Kõik tehnosüsteemid vajavad kapitaalremonti ja hoone tuleb selleks ajaks sulgeda,» põhjendas Phytonix Ehituse omanik Rain Raimo. «Maja pole aastakümneid korralikult remonditud.»

Osaühingu Meliss juhatusse kuuluv Tiia Tuvi ütles, et see, kas söögikoht vanasse paika naaseb, oleneb hoone kordategemiseks kuluvast ajast. «Minu teada ei ole veel projektidki kinnitatud,» nentis ta.

Kohviku sulgemise tõttu kaotab töö kogu Melissi personal.

Vaidlus lepingu täitmise üle

Phytonix Ehitus sõlmis Viljandi kultuuriseltsi Koit juhatusega 2005. aasta novembris hoonestusõiguslepingu, kuid kõiki selle tingimusi pole Rain Raimole kuuluv firma kultuuriseltsi juhatuse liikme Edda Riesenbergi sõnul täitnud.

«Ta maalis väga ilusa pildi: näiteks et investeerib viie aasta jooksul majja viis miljonit,» tõdes Riesenberg. «Kolm aastat on möödas ja sinna pole sentigi pandud.»

Rain Raimo jutu järgi pidi ettevõte hoonesse lepingu järgi investeerima kaks miljonit krooni.

Hiljuti saatis Koidu seltsi juhatus Phytonix Ehitusele kirja, milles nõudis lepingust kinnipidamist. «Tahame näha kõiki maja kindlustusega seotud dokumente,» ütles Riesenberg. Tema sõnul on ehitusfirmal kohustus hoone kindlustada, aga seltsi juhatus pole näinud selle lepingu koopiat.

Raimo väitel on Phytonix Ehitusel kindlustuspoliisid olemas.

Teha on muudki. «Maja peab säilima. Igatahes katus ei tohi küll läbi joosta nagu praegu,» kommenteeris Riesenberg. Samas möönis ta, et maja küttearved on korralikult makstud.

Rain Raimo sõnul on ettevõte tasunud kõik võlad, mis kultuuriseltsil Koit olid 2005. aasta novembriks maja haldamisega tekkinud. «Oleme kõik need aastad maja käigus hoidnud, et Meliss saaks töötada ja Koidu seltsi laulukoor proovi teha,» ütles ta.

Rain Raimo rääkis, et Phytonix Ehituse ja Viljandi kultuuriseltsi Koit vahel sõlmitud hoonestusõiguse lepingu järgi on firmal veel aega kohustusi täita. Praegu valmistatakse tema sõnul ette ehitusprojekti ja otsitakse parimat moodust töid rahastada.

Raimo nentis, et ehitusprojekti ja ehitusloata ei ole mõistlik hoonesse investeerida.

Laenu katteks maja ei antud

Mõni aeg tagasi soovis Phytonix Ehitus võtta remondiks laenu, mille tagatiseks oleks olnud Koidu seltsimaja.

«Phytonix Ehitus tahtis seltsi juhatuse nõusolekut võtta maja remontimiseks laenu,» meenutas Edda Riesenberg. See tekitas aga juhatuses hirmu, et maja võib minna laenu katteks pangale, ja ta ei andnud luba.

Rain Raimo laenuvõtmise teemat pikalt kommenteerida ei soovinud. «Oleme arutanud võimalusi, kuidas hoone renoveerimiseks raha saada,» nentis ta. «Samuti avaldasime soovi maja ära osta.»

Et Phytonix Ehitusel on Krediidiinfo andmete järgi ligi kahe miljoni krooni suurune maksevõlg, pole Raimo jutu järgi Koidu seltsimaja taastamise juures oluline. «Mõnikord on meil makstud ette ja mõnikord oleme võlgu,» ütles ta. «Kaks miljonit ei määra midagi. Hoone kapitaalremondiks kulub kümneid miljoneid.»

Lähiajal on ettevõttel Raimo sõnul plaanis leida koostöös kultuuriseltsi Koit juhatusega parim lahendus maja renoveerimiseks ja kasumlikult käikuandmiseks.

Kohvik Meliss otsib praegu uusi ruume, neid pole aga Tiia Tuvi sõnul kerge leida.

AJALUGU

Viljandi kultuuriseltsile Koit kuuluv hoone Jakobsoni tänaval on 97-aastane.

• 1911. aastal võttis Seltskondlik Ühisus Koit laenu ja ehitas endise hoone asemele uue, mis on säilinud tänapäevani.

• 1940. aastal selts suleti ja maja riigistati.

• Nõukogude ajal tegutses majas Ugala teater ja selle kolimise järel oli hoone tuntud Viljandi Noortemajana.

• 1987. aastal tunnistati maja amortiseerunuks.

• 1994. aastal tagastati hoone kultuuriseltsile Koit. Majas pole seni korralikku remonti tehtud.

Allikad: kultuuriselts Koit, «Sakala»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles