Viljandi lükkas Eesti sünnipäeva aktuse õigele päevale

Marko Suurmägi
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meenutus Vabariigi aastapäeva tähistamisest 2009. aastal.
Meenutus Vabariigi aastapäeva tähistamisest 2009. aastal. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Viljandi linnajuhid otsustasid, et Eesti Vabariigi aastapäeva kontsertaktus peetakse ikkagi riigi aastapäeval, 24. veebruaril, kuid selle asukoht on seekord maagümnaasiumi algklasside maja aula.


Viljandi linnapea Kalle Jents selgitas, et ettepanek korraldada kontsertaktus pidupäeva eelõhtul, 23. veebruaril tuli maagümnaasiumi kollektiivilt, kes on sel aastal ürituse peakorraldaja. Põhjuseks toodi mitmete esinejate seotust Tartus toimuva presidendi vastuvõtu kontserdiga, samuti seda, et 24. veebruaril on transpordi tõttu problemaatiline maal elavate ja kontserdil esinevate õpilaste linnasaamine.

Et nüüdseks on selge, et 24. veebruaril Tartus toimuva aastapäevakontserdi esinejad osalevad peaproovis juba 23. veebruaril ega saaks osaleda Viljandi kontserdil, otsustas linnavalitsus korraldada aastapäevakontserdi 24. veebruaril.

Enam kui kümme aastat on aastapäevakontserti peetud Ugala suures saalis, ent seekord kolitakse see maagümnaasiumi äsja renoveeritud algklasside aulasse. «Soovime auväärset maja, mis oli kunagi Viljandi ühiskondliku elu ja rahvusliku ärkamisaja ideede keskus, viljandlastele esitleda ja pakkuda inimestele, kel muidu sellesse majja sisse astuda põhjust pole, võimalust seda maja oma silmaga vaadata. Viljandi maagümnaasiumi ajaloos on otsesed seosed Vabadussõjaga. Ainuüksi ühest selle kooli klassist läks Eesti riigi eest lahingusse paarkümmend poissi, kellest neli ei tulnud enam kunagi tagasi,» põhjendas Kalle Jents.

Korraldajate sõnul saab saali ja rõdule paigutada ligi 500 istekohta, mis on ligikaudu sama suur arv kui Ugala teatris. Esinejate tarvis kasutatakse klasse ja teisi kooli ruume. Kool pakub sel päeval külalistele võimalust koolimajaga tutvuda. Traditsioonilist sõdurisuppi saab süüa enne kontserti koolimaja õues, kuid kohvi ja kringlit ei pakuta.

Maagümnaasiumi Jakobsoni tänava hoone on ehitatud 1881. ja 1882. aastal Carl Robert Jakobsoni initsiatiivil ja rahva annetuste toetusel Eesti Põllumeeste Seltsi majaks. Maja ajaloost lähtudes on kontserdi kava sisu kokku seotud rahvusliku ärkamisaja ühe peamise ideoloogi ja maja ehitamise eestvedaja Carl Robert Jakobsoni mõtteavaldustest ja kirjutistest. Traditsiooniliselt järgneb kontserdile Viljandi linna elutöö ja 2009. aasta preemiate üleandmine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles