Sõidusoodustused kuivavad kokku

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Bussifirmad vähendavad kasvanud kulude katmiseks sõidusoodustusi ja soovivad riigilt toetust, et odavamaid pileteid pakkuda.

Värskeim näide soodustuste kahanemisest on teisipäeval jõustuv Mulgi Reiside hinnatõus. Kui praegu maksab täispilet Viljandist Tartusse 65 krooni, siis uus hind on 75 krooni. Sooduspilet hakkab 55 krooni asemel maksma 70 krooni, mis tähendab, et 15-protsendiline soodustus asendub 10-protsendilisega.

Õppurid tõstsid kära

«Paraku pean nentima, et sooduspileti hind tõuseb rohkem,» ütles ettevõtte juhataja Madis Lepp. Tema sõnul üritavad veofirmad autoettevõtete liidu kaudu riigile selgeks teha, et soodustuste pakkumine käib neile üle jõu.

Eesti üliõpilaskondade liidu juhatuse esimees Joonas Pärenson leiab, et bussisõidu kallinemise ja soodustuste vähenemise küsimus tuleks lahendada riiklikul tasemel.

Läinud neljapäeval saidki Tallinnas ümarlaual kokku Eesti üliõpilaskondade, õpilasesinduste, autoettevõtete liidu ning erakondade esindajad.

Ümarlaud ministrita

Joonas Pärenson rääkis, et ümarlaual sooviti jõuda selgusele, kuidas riik kõnealusesse probleemi suhtub. «Kahjuks majandus- ja kommunikatsiooniminister kohale ei tulnud,» nentis ta.

Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi pressinõunik Gea Otsa ütles, et minister Juhan Parts ei jõudnud koosolekule, sest pidi tegelema Pärnu lennuõnnetusega. Otsa jutu järgi on ministeeriumile oluline, et õppurite kõrval saaksid õiglase hinnaga sõita kõik teised eestlased, kuid seadus näeb ette, et kommertsliinidele riik dotatsioone ei maksa.

Üliõpilaskondade liidu juhi andmetel on palju riike, kus õppuritele pakutakse suuri soodustusi. Näiteks tõi ta Suurbritannia, kus tudeng saab pileti tavalisest 30 protsenti odavamalt, ning Soome ja Rootsi, kus soodustus on 50 protsenti.

Pärensoni sõnul oli ümarlaual jutuks, et rongiliikluse dotatsioonid tuleks üle vaadata ning anda neist lisa bussiliikluse tarvis. Riigist sõltumatu alternatiivina nimetas Pärenson võimalust panna linnade vahel käima õpilasbussid.

Tartu ülikooli filoloogiatudeng Tiina Härm ütles, et kõik kallinemised on mõjutanud eelkõige üliõpilasi, kelle sissetulekud on piiratud.

«Mina käin kodus kord kuus, sest rohkem ei jõua,» lausus Härm. Temal kulub sõitudele ligi kümme protsenti tuludest.

«Sõidusoodustused on vajalikud,» kinnitas neiu. «Eestis võiks olla samasugune süsteem nagu mitmes välisriigis, kus tudeng saab pileti hinnast pool alla. Aga see oleks bussifirmadele muidugi katastroof.»

ARVAMUS

Villem Tori,
autoette-võtete liidu direktor

Täispileti ostab 50-60 protsenti sõitjatest, õpilasi on umbes 30 ja üliõpilasi 15 protsenti. Sõidusoodustused peaksid olema, kuid alati pole võimalik neid anda, sest need kulud jäävad vedaja kanda.

Eraettevõtjatele ei saa panna ka kohustust inimesi tasuta sõidutada. Ei ole ju nii, et puudega inimene saab poest vorsti tasuta.

Viljandis peatuvatel liinidel kehtivad ligikaudsed soodustused

Sebe

10 %

Alates 30-kroonisest piletist 7—15-aastastele, õpilastele, üliõpilastele, ISIC- ja ITIC-kaardi omanikele, Eesti ajakirjanike liidu liikmetele ja üle 60-aastastele. Kliendikaardiga alates 15-kroonisest piletist 5 krooni alla.

GoBus

10 %

7—15-aastastele, õpilastele, üliõpilastele, ISIC- ja ITIC-kaardi omanikele, üle 60-aastastele, töövõimetuspensionäridele, raske puudega isikutele, puudega lastele ning sügava ja raske puudega isikute saatjatele. Rakvere suunal soodustus kuni 20 %.

Taisto Liinid

Kuni 15 %

mõnel liinil 7—15-aastastele, õpilastele, üliõpilastele, ISIC- ja ITIC-kaardi omanikele, pensionäridele ja üle 60-aastastele. Soodustuseta liinidel ISIC-, ITIC- või NPNK-tudengikaardi omanikele 5 krooni alla, kui nad ostavad pileti juhi käest.

Ekspress Auto L

15 %

Alates 50 km läbimisest õpilastele, üliõpilastele, raske puudega isikutele, pensionäridele ja kliendikaardiga.

Sarbuss

10—15 %

Õpilastele, üliõpilastele ja teise grupi invaliididele, pensionäridele, ITIC- ja ISIC-kaardi omanikele.

Mulgi Reisid

10 %

Alates 60-kroonisest piletist pensionäridele, õpilastele ja üliõpilastele, välja arvatud Pärnu suunal. (Hinnakiri kehtib 15. juulist.)

Marsruut

10 %

Alates 35-kroonisest piletist 7—15-aastastele, õpilastele, üliõpilastele, ISIC- ja ITIC-kaardi omanikele, pensionäridele ning teise grupi invaliididele.

Allikad: ettevõtted

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles