Volikogu kutsub eelarvet vaagima

Marko Suurmägi
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viljandi volikogu eelarve- ja arengukomisjoni esimees Jaak Sulg
Viljandi volikogu eelarve- ja arengukomisjoni esimees Jaak Sulg Foto: Elmo Riig / Sakala

Viljandi volikogu eelarve- ja arengukomisjon kutsub kõiki huvilisi neljapäeval kell 17 linnaraamatukogu saali, et anda ülevaade linna järjest kahanevate tulude ja kulude plaanist.


Eelarve- ja arengukomisjoni esimees Jaak Sulg, kas ootate koosolekul linlastelt küsimusi eelarve kohta või ettepanekuid, kuidas seda muuta?

Kui keegi tuleks ja ütleks, kust võiks eelarvesse raha juurde leida, oleks lausa super. Kui keegi oskaks öelda, mille arvelt saaks kulutusi mõistlikul määral kokku hoida, oleks ka väga hea.

Kutsume inimesi avalikule koosolekule peamiselt selleks, et selgitada, kuidas eelarve üldse tekib, millistel põhimõtetel koos püsib ja kuidas raha kulutatakse.

Tavaliselt kogunevad inimesed koosolekul ümber laua ja hakkavad mõnele küsimusele vastust otsima. Kuidas on kavandatud avaliku koosoleku ülesehitus?

Eks me alusta natuke inimeste järeleaitamise ehk linnavalitsuse selgitustega. Kes soovib, saab eelarve projektiga juba varem tutvuda, sest see on linna kodulehel. Linnavalitsus, kes eelarvekava esitab, kaitseb ja selgitab seda. Seejärel saab esitada küsimusi ja lõpuks ettepanekuid.

Kindlasti ei taha, et see koosolek kujuneks kaebuste ja etteheidete vooruks. Jutuga, et kuskilt on lumi koristamata, pole mõtet sinna tulla. Lume koristamise eest vastutavad linnas ametnikud ja nende poole saab pöörduda linnavalitsusse.

Viljandi eelarve on kahanenud samale tasemele, kus see oli 2006. aastal. Praegu on eelarvekava 287 miljonit krooni, kuid seda on plaanis vähendada veel seitsme miljoni võrra. Samas 2008. aastal oli linnal tulusid 352 miljonit krooni. Kas järgmise aasta eelarve teeb väga kurvaks?

Päris nutma ei hakka, aga meil pole võimalust teha tulevikku suunatud kulutusi. Praegu on  võimalik saada Euroopa abiraha palju lihtsamalt kui paar aastat tagasi, kuid selleks peab ka endal pisku olema. Praegu on meil aga raha vaid hädapärasteks tegevusteks ja investeerimisvõime harjumatult madal.

Kas need investeeringud, mis paar kuud tagasi veel kavas olid, näiteks staadionihoone ehitus ning hooldekodu ja kultuurimaja renoveerimine, on endiselt eelarves?

Neid mõtteid pole maha maetud.

Kas eelarve tulude prognoos on pigem optimistlik või pessimistlik?

Mina pole praegu ei optimist ega pessimist. Üksikisiku tulumaksu on üliraske prognoosida. Tean paremini ehitussektorit ja võin öelda, et selles pole midagi rõõmustavat. Samas kergetööstuses on mõnel ettevõtjal silm juba särama läinud.

Hea on see, et kulusid oskame päris hästi juhtida, ehkki ka selles osas on ootamatusi. See talv on kujunenud väga raskeks ja esimese kvartali kommunaalkulud tulevad prognoositust kindlasti suuremad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles