Priit Toobal: Selgus, et Res Publica on tagasi

Priit Toobal
, Keskerakonna peasekretär
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Priit Toobal
Priit Toobal Foto: Elmo Riig / Sakala

PÜHAPÄEVAL Tallinnas Nokia kontserdimajas aset leidnud Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) suurkogul joonistusid välja erakonna sees võnklevad jõujooned.


Õukonnameedia võimendas peamiselt Mart Laari tagasivalimist partei esimeheks, nimetades seda tema võiduks. Kuidas aga päriselt läks? Kes nüüd erakonda juhib? Kes tegelikult võitis?



Kui on võitjad, on ka kaotajad. Kes kaotas?



ESIMEHE valimistulemus ei tekitanud küsimust. Laar kandideeris ainsana. Seega oli tema tagasivalimine ette teada ja ma ei saa aru, miks seda nii suureks uudiseks peeti.



Erakonna aseesimeeste valimise käik ja tulemus olid märksa põnevamad. Sellel on palju suurem uudisväärtus ja see pakub märksa enam mõtteainet.



Aseesimeheks kandideeris viis inimest. Mart Laari lähikonnast olid kandidaadina üles seatud haridusminister Tõnis Lukas ja erakonna senine peasekretär Margus Tsahkna, majandusminister Juhan Partsi meeskonnast riigikogu juht Ene Ergma ja Juhan Parts ise. Veel kandideeris kaitseminister Jaak Aaviksoo.



Valiti kolm aseesimeest: Juhan Parts, Ene Ergma ja Tõnis Lukas (nad on nimetatud saadud häälte järjekorras, kusjuures kaks esimest olid kolmandast peajagu üle). Selle tulemusega näitas Juhan Partsi Res Publica äraostmatute seltskond oma jõudu ja võimu, mida tal Mart Laariga võrreldes oli tunduvalt rohkem.



SAMA PÕNEV on eestseisuse valimise tulemus.



Erakonna eestseisusesse kuulub 20 liiget ja pange nüüd tähele: 12 kohta ehk selge enamuse said endised respublikaanid. Parts võitis!



Vähem tähtis ei ole erakonna aukohtu valimise tulemus.



Aukohut peetakse ju ikka erakonna südametunnistuseks. Kellele kuulub IRL-i südametunnistus? Suurkogu valimistulemuste järgi respublikaanidele: üheksast aukohtu liikmest vaid kolm on niinimetatud kampsunite (staažikate isamaalaste) hulgast, kaks kolmandikku aukohtu kohtadest läks Res Publicale ehk teisisõnu Juhan Partsile.



Huvitavaks kujuneb kindlasti ka erakonna peasekretäri nimetamine. Partei põhikirja järgi peab esimees esitama eestseisusele peasekretäri kandidaadi, mille eestseisus esitab omakorda erakonna volikogule kinnitamiseks.



Kas Juhan Partsi eestseisus kooskõlastab Mart Laari valiku? Kahtlen. Usun, et ka erakonna tegevjuhiks nimetatakse lähiajal mõni Res Publica ridadest pärit tegelane.



JUHTORGANITESSE valitute varasemat kuuluvust vaadates saame öelda, kes olid IRL-i suurkogu võitjad ja kaotajad.



Mart Laar on küll erakonna esimees, kuid kelle eestseisuses? Muidugi Juhan Partsi!



Pühapäeva õhtul uudiseid jälgides tekkis mul paratamatult kujund: isamaalane Mart Laar juhib Res Publicat. Seda muidugi niikaua, kuni on äraostmatute seltskonnale kasulik ja vajalik. Usun, et on vaid aja küsimus, mil majandusminister selle koha üle võtab ja ka formaalselt erakonda juhtima hakkab.



JUHAN PARTS ja tema meeskond võitsid suurelt. Mart Laar kaotas. Jaak Aaviksoo kaotas suurelt.



Mõelgem sellele, et IRL-i uus juhtkond paneb järgmisel kevadel kokku riigikogu valimiste nimekirja, nimetab esinumbrid ja jagab võtmepositsioonid. Samuti on ta erakonna tüüri juures presidendivalimiste ajal järgmisel sügisel.



Pühapäevasel suurkogul sai selgeks, et Res Publica on tagasi. Kas ta on vahepeal õppinud ja targemaks saanud, on iseküsimus. Eks seda näita lähitulevik.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles