Singel õpetab endaga tööd tegema

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
Singel on aastate vältel olnud sotsiaalhooldustöö eriala tudengite praktikakoht. Praegu õpetab päevakeskuses inglise keelt ja toimetulekut psühholoogiharidusega itaallanna Valentina Pretta.
Singel on aastate vältel olnud sotsiaalhooldustöö eriala tudengite praktikakoht. Praegu õpetab päevakeskuses inglise keelt ja toimetulekut psühholoogiharidusega itaallanna Valentina Pretta. Foto: Peeter Kümmel

Juba kümme aastat on mittetulundusühing Viljandimaa Singel jaganud maakonna psüühikahäiretega inimestele usku, lootust ja armastust.

Ühingu liikmed on aidanud raske psüühikahäirega inimestel muutuda ühiskonna täisväärtuslikeks liikmeteks, leida tööd ja avastada endas peituvaid andeid.

Päevakeskuse kliendid on moodustanud luule- ja kunstihuviliste rühmitusi ning teinud kaunist käsitööd. Viljandis elav Ivar Merila esindas 2003. aastal Eestit vaimupuuetega inimeste eurovisioonil ning 2005. aastal sai puuetega inimeste näitering, keda juhendab Ugala näitleja Kata-Riina Luide, teatrifestivalil auhinnalise koha.

Psühhosotsiaalne rehabilitatsioon

Päevakeskuse juhataja Linda Luhse meenutas, et kümme aastat tagasi polnud Viljandis haiglavälist psühhiaatrilise hoolekande süsteemi. Psüühikahäirega inimesed jäid pärast haiglaravi vajaliku toetuseta ja ühiskonnast eraldatuks. Just seetõttu loodi Singeli päevakeskus, mis hakkas psüühilise erivajadusega inimestele pakkuma psühholoogilist abi.

«Singel aitab neid inimesi, kes on psühhiaatriahaiglast ravilt tulnud ja vajavad veel tuge,» selgitas Luhse.

Kümne aasta jooksul on päevakeskus välja arendanud teenuste süsteemi, mille osad on igapäevaelu toetamine ja toetatud elamine. Singeli käsitööringist on välja kasvanud töötamises toetust pakkuv ühing Töötoad.

Eneseusu taastamine

«Püüame inimesi aktiveerides ja motiveerides, õpetades ja toetades jõuda selleni, et nad oleksid füüsiliselt ja vaimselt tasakaalus,» kirjeldas Linda Luhse. «Aitame abivajajal mõtestatud tegevusega päeva täita, selle kaudu õppida ja areneda. Pakume psühholoogilist nõustamist, õpetame suhtlema, toitu valmistama, koristama ja arvutit tundma.»

Samuti on võimalik osaleda võimlemises, kunsti- ja teatriringis, õppida muusikat ning keeli.

Psühholoogina töötav Linda Luhse ütles, et tähtsam sellest, mida tehakse, on see, kuidas tehakse. «Aastate jooksul on keskuses tegutsenud tõeliselt head inimesed, kellega on olnud rõõm kokku puutuda,» lausus ta.

Päevakeskuse juhataja rõhutas, et toetust vajaval inimesel on tähtis leida eneseusk. Selleks pakub päevakeskus turvalist keskkonda ja professionaalseid juhendajaid, kes julgustavad kliente oma oskusi ja teadmisi arendama.

Muutumine on imeline

«See on imeline, kuidas mõni on isiksusena küpseks saanud. Kõige toredam ongi jälgida, kuidas nad lõpuks avastavad, et on muutunud,» lisas päevakeskuse tegevusjuhendaja Aime Kessler.

Linda Luhse sõnutsi teevad päevakeskused koostööd tööhõiveameti, linna ja omavalitsuste sotsiaaltöötajatega. Tänu sellele on mitu päevakeskuse klienti leidnud ameti.

«Singel on aastate vältel olnud praktikakoht sotsiaalhooldustöö eriala tudengitele,» kõneles Luhse. «Siin on töötanud vabatahtlikke Saksamaalt ja Hollandist. Praegu õpetab päevakeskuses inglise keelt ja toimetulekut psühholoogiharidusega noor itaallanna Valentina Pretta.»

27. märtsil korraldab päevakeskus kultuurimajas spordipäeva, millele tuleb külalisi kõikjalt Eestist, ning 22. aprillil avatakse Ugalas rahvusvaheline kunstinäitus.

Päevakeskusel on tekkinud ilusad traditsioonid: peetakse suve-, spordi- ja tsirkuselaagrit. Osa võetakse kultuurifestivalist. Oktoobris kavatsetakse Viljandis korraldada hingeabiteemaline konverents.

Arvamus

Linda Luhse,
päevakeskuse juhataja

Ühiskond on just nii tugev, kui tugevad on tema kõige nõrgemad lülid. Seega on tähtis pöörata sotsiaalsüsteemis tähelepanu erihoolekandele. Eesti on väike ja me peame iga inimest väärtustama.

Singel

Päevakeskus abistab psühhiaatriliselt ravilt tulnud inimesi.
• Singel on avatud igal tööpäeval kella 9—17 Tartu tänav 20 maja teisel korrusel.

Allikas: Singel

Tagasi üles