Maalihuvilisi ootavad tõelised maiuspalad

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Asjatundjad soovitavad praegu Viljandi kunstisaalis väljas olevat näitust külastada koolinoortel, sest sellel saab tutvuda eri maalitehnikate ja -laadidega.
Asjatundjad soovitavad praegu Viljandi kunstisaalis väljas olevat näitust külastada koolinoortel, sest sellel saab tutvuda eri maalitehnikate ja -laadidega. Foto: Elmo Riig

Kui tihti me jõuame näitustele, mis Viljandisse on toodud, ning kui tihti tulevad nende autorid oma vaatajatega kohtuma?

Peab tunnistama, et mitte eriti tihti. Hiljuti pakkus niisugust võimalust Viljandi staažikaim näitustekorraldaja, kunstisaali kuraator Aate-Heli Õun. Kasutasin seda kohe, sest väljapaneku «Kolme põlve kunstnikud» ühed autorid Heitti ja Helgi Polli käisid oma töödega siinmail viimati kümme aastat tagasi tollases Kilpkonna galeriis.

Seega tõttasin kohtuma vanade tuttavatega, kelle kaudu kohtusin ühtlasi Eesti kunstiajaloo poolsajandiga.

Kaljo ja Ellen Polli

Nimetatud kunstnike isa Kaljo ja ema Ellen Polli tulid Eesti kunsti Hruštšovi sula ajal 1950. aastate lõpul ja 1960. aastatel. See oli aeg, mil kunstnikel lubati taas vabamalt luua.

Kunstisaali näituse vanemad maalid aastatest 1957—1968 esindavadki Tartu selleaegset kunsti. Kaljo Polli Kersti Merilaasi ja Anton Starkopfi portreed on sulaaja alguse parimad näited. Neil maalidel on veel tunda sotsialistliku realismi hõngu ning samas pallaslikku peent värvikultuuri.

Milline meisterlikkus, kergus, elegants ja aristokraatlikkus peegeldub neis töödes! Hilisemad teosed — 1960. aastate karmi stiili geomeetriline ja minimalistlik vorm segamini rafineeritud värvimaitsega — on tõelised maiuspalad maalihuvilistele.

Neid Kaljo Polli maale peaksid kunstiõpetajad kindlasti oma jüngritele tutvustama.

Kaljo Polli suhtles Tartu-perioodil juba tolle aja klassikute Elmar Kitse ja Aleksander Vardiga — kõik kolm olid oma õpetajate kaudu seotud Pallasega.

Muuseas just sula ajal ehitati Tartusse kunstnike maja (Vanemuise tänav 26), kus ka Kaljo Polli oma tööd lõi.

Ellen Polli lilled ja maastikud tutvustavad naiselikku lüürilist laadi. Kunstisaali väljapanekus ei saa tema loomingust täielikku pilti, võib vaid aimata selle kunstniku töid ja tegemisi tema hiilgeaegadel. Tollase moodsa kunsti kõrghetkil tegeles Ellen Polli rahvusromantiliste teemadega, mida näitusekunstis ei hinnatud.

Heitti, Helgi, Eeli-Ethel ja Üüli-Heivi Polli

Pollide poeg Heitti tuli suurde kunsti 1970. aastatel koos Lemming Nageli, Rein Tammiku ja Jaan Elkeniga. Kõik nad olid mõjutatud fotorealismist. Heitti Pollile imponeeris ka XX sajandi moodne kunst: Dali ja Ameerika abstraktne ekspressionist Jackson Pollock.

Käesoleval näitusel ongi väljas valdavalt tema pollocklikud spontaansed pritsimistehnikas tööd. Ent ta eksponeerib ka geomeetrilisi abstraktseid maastikke.

Heitti Polli ongi sel näitusel esindatud kõige mitmekesisemalt: siin on väljas isegi viiteid Hollandi XVII sajandi kunstnikule Jan Vermeer van Delftile. Võiks öelda, et tegemist on tõelise postmodernistiga: viited siit ja tehnikad sealt.

Helgi Polli on tekstiilikunstnik, kes eksponeerib kahes laadis töid: vanutustehnikas mastaapseid maalilisi tekstiile ja puuvaipu. Tema kadakaklotsidest nööridesse punutud tekstiilid on hinnatud moodsas ruumikujunduses.

Pollide tütred on samuti valinud kunstnikutee. Eeli-Ethel tutvustab ennast nii akvarellisti kui teabegraafikuna. Üüli-Heivi akrüültehnikas maalid on kui isa Heitti loominguline jätk: neist leiab tugevaid sümboleid ja abstraktset vormi.

Näituse külastaja kohtub ühtaegu nii kolme põlvkonna kunstnike kui Eesti kunstiajaloo eri perioodide ja mõjutajatega. Soovitan seda külastada eriti koolinoortel, sest siin saab tutvuda ka mitmesuguste maalitehnikate ja -laadidega.

Näitust näeb veel täna ja homme. Järgmiseks on lubatud natüürmortide maalija Olav Marani väljapanekut. Jään oma lemmikmeistri Viljandisse saabumist huviga ootama.

NÄITUS

Kohtumised Eesti kunsti poolsajandiga.

• Näitus «Kolme põlve kunstnikud» Viljandi kunstisaalis on avatud homseni.

Allikas: korraldajad

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles