Karikatuurivõistlus loodab muutuda rahvusvaheliseks

Gert Kiiler
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Edmund Valtmani nimelise karikatuurivõistluse üks korraldajaid Aivar Trallmann sordib eelmise aasta võistluseks laekunud töid.
Edmund Valtmani nimelise karikatuurivõistluse üks korraldajaid Aivar Trallmann sordib eelmise aasta võistluseks laekunud töid. Foto: Gert Kiiler

Viljandi kunstiklubi kuulutas koostöös Viljandimaa rahvakunsti ühinguga välja järjekordse Edmund Valtmani nimelise karikatuurivõistluse.

Seekordne teema on «Mis imekena maailm!?» ning iga autor võib esitada viis seni avaldamata, A4 formaadis tööd. Pildid tuleb saata või viia hiljemalt 11. märtsiks Viljandi kultuurimajja märgusõnaga «Karikatuurivõistlus». Auhinnafond on 12 000 krooni.

Kutsed välisesindustesse

Järjekorras juba seitsmenda säärase võistluse organiseerijad Teet Lindma ja Aivar Trallmann rõõmustasid, et ettevõtmine on leidmas rahvusvahelist kajastust.

«Ega me muidugi tea, kas tagasiside tuleb, aga mitmekordse võitja Urmas Nemvaltsi ja vanameister Eduard Tüüri andmete alusel panime võistluse informatsiooni internetti üles sellistele lehekülgedele, mida potentsiaalsed asjaosalised ehk karikaturistid pidavat jälgima. Kirjaliku info ja osalemiskutsed saatsime ka Eesti välisesindustesse,» rääkis Trallmann.

Tema sõnul ongi kõige raskem tulemuse ehk laekunud tööde ootamine. «Lõpetamist ehk huumoripidu 1. aprillil on tunduvalt lihtsam korraldada. Nimekad tegijad, Eesti paesel huumoripõllul kündjad, olid ürituse oma päevaraamatusse kandnud ja ootasid vaid kutset. Karikatuurivõistlusel osalejatega ei ole aga võimalik kokku leppida.»

Naljapidu tuleb korralik

Aivar Trallmann lisas, et naljapäeva tähistamine ei tule tänavu Viljandis grammigi lahjem kui mullu, mil kultuurimaja lavale astus kolmteist Eesti naljameest.

Samuti nagu mullu, on üritus hiljem osaliselt nähtav teleekraanilt.

«Millal ja mis kanalilt, seda ei oska veel öelda. Mullust Viljandi huumoripidu, mille tootis Filmimees, näitas Kanal 2 neli korda. Viimati uusaastaöö programmis,» kõneles Trallmann.

Karikatuurivõistluse võitjad ja võistlustöödest välja antav kogumik avalikustatakse

1. aprillil Viljandi kultuurimajas aset leidval huumoripeol «Grupipilt 3».

VÕITJAD

• 2002 Tanel Jan Palgi

• 2003 Tarmo Vaarmets

• 2004 Urmas Nemvalts

• 2005 Hugo Hiibus

• 2006 Hugo Hiibus ja Urmas Nemvalts

• 2007 Ott Antu

Allikas: «Sakala»

KOMMENTAAR

Aivar Trallmann,

karikatuurivõistluse korraldaja

Viljandi on linn, mille eksisteerimise loomulik osa on hea huumori kohalolek. Seda nii igapäevaelus kui spetsiaalselt selleks korraldatavatel üritustel.

Viljandisse on maetud Carl Burchard Dörbeck, keda peetakse saksa rahvaliku karikatuuri alusepanijaks. Dörbeckit teavad, tunnevad ja armastavad eestlased muidugi kui meest, kes on ainsana jäädvustanud Kristjan Jaak Petersoni olemuse.

Viljandis on elanud ja töötanud Eia (Evald Reier), HaVe (Harald Valtman) ja paljud teised Eesti huumoriloos märkimisväärsed karikaturistid. Viljandis sai kooli- ja sõjaväelise hariduse ainus eestlasest Pulizeri preemiaga pärjatud mees Edmund Valtman (1914—2005), kelle nime kannab ka siinne karikatuurivõistlus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles