Särav Leila Säälik — sündinud näitlejaks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

2. detsembril 45 aastat tagasi sõlmiti Ugalas üks tähtis leping: teater võttis tööle noore näitlejanna Leila Sääliku, kes oli end kultuurikooli õpilasena juba mitmes sealses etenduses näidanud ja silma jäänud.

Nelikümmend viis aastat laval! Muidugi on arvud ainult arvud. Kõik oluline jääb nende taha. Rollid, mille üle Leila arvet pidanud ei ole, pühendumus ja truudus oma teatrile. Ning publiku armastus. Leila Sääliku nimi on ju üks kindlaid kvaliteedimärke, milleta teatrisõbrad Ugalat ette ei kujuta.

Mis nende aastate sisse veel mahub, teab vaid Leila ise. Küllap ta räägib, kui leiab, et õige aeg käes on.

«Selle lühikese aja jooksul, mil mina Leilaga laval ja teatrimajas kokku olen puutunud, olen tajunud, et tema olekus on selline vaikne tarkus ja salapära ning alati on asju, mille ta jätab enda teada,» ütleb noor kolleeg Kadri Lepp. «Mulle tundub, et ta oskab ennast säästa ja halvast hoida. Ta on tark näitleja ja naine.»

Koostöö Leilaga on olnud rõõm paljudele lavastajatele ning veel suuremale hulgale näitlejatele.

«Leila andekus, järjekindlus ja visadus tekitavad austust,» tõdeb lavastaja ja Ugala omaaegne legendaarne peanäitejuht Jaan Tooming. «Leila puhul on oluline, et temas kui näitlejas on ühendunud nukker poolus ja sügav tragism ning jõuline koomiline tahk. Ta pole kindla ampluaaga näitleja, vaid universaalne. Selline anne on haruldus.»

Vanemuise grand old man Lembit Eelmäe, kes Leilaga mitmeski Ugala lavastuses kokku on saanud, meenutab neid töid suure soojusega.

«On näitlejaid, kes on sündinud näitlejaks, ja neid, kes on selleks õppinud. Leila on sündinud näitleja — väga emotsionaalne ja kõigest huvitatud, tugeva tunnetuse ja analüüsivõimega. Lavapartnerina on ta mootor, kes innustab. Temaga koos laval olles pead olema valvel, et teda alt ei veaks või talle alla ei jääks,» räägib ta ning rõhutab: «Mul on tõesti hea meel, et olen saanud Leilaga lava jagada. Peale selle on ta kaunis ja naiselik naine, kelle elus on perel ja lastel tähtis koht. Ta ei ole mingi enesekeskne üksi uitaja, kellele teater on kogu elu.»

«Kõik ilus on seljataga ja kõik huvitav on ees!» — seda Leila lauset teavad kõik ugalalased.

«Leila on krutskeid täis,» sõnab kolleeg Hilje Murel. «Ta oskab nii oma kui teiste elu lõbusaks teha.»

«Leila on nagu kuum šokolaadijook, milles on palju tuntud ja tundmatuid vürtse,» leiab Karol Kuntsel. «Sa võid teda hoolimatult juues küll keele ära kõrvetada, kuid maitseelamus, mille saad, korvab tuhandekordselt villi keele otsas.»

Tööjuubel

Leila Säälik on Ugala näitleja olnud 45 aastat.
• Aastatega on mitmekülgsest ja andekast näitlejast saanud Viljandi teatri üks kindlamaid kvaliteedimärke.

Allikas: Ugala

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles