Vendi Simme ja nende kodutalu pole unustatud

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

LUGESIN MULKIDE SELTSI väljaandest «Mulke Sõna» Eino Lupi artiklit «Süame päält ärä». Autor väidab, et Ants Simmi hauaplats on vajunud unustuse hõlma. Olles ise Kivilõppe küla elanik, pean vajalikuks tema muret leevendada.

Ants Simmi hauaplatsi ei ole unustatud. Selle paiga korrasoleku eest hoolitsevad tema järglased, pojapoeg Aulemb Simm ja tema poeg Janno Simm, Tarvastu vallavalitsus ning Kivilõppe elanikud.

Paar aastat tagasi paigutati tee äärde viit «Ants Simmi matusepaik». Kalmu ümbruses on korrastatud metsa, hauaplats on hoolitsetud ja muru niidetud. Nii on see olnud juba aastaid. Olgu veel öeldud, et see mets ja maa kuuluvad Ants Simmi pojapojale.

VENDADE SIMMIDE sünnikohta tähistab mälestuskivi kunagise talu elumaja asukohas põlise tamme all. Selle kivi ümbruse eest hoolitseb alati perekond Maisla, kes on talu praegune omanik. Tarvastu vald organiseeris kivi juurde tahvli mõlema venna foto ja lühielulooga. Ka viidad on tee ääres ja Soe asulas.

Iga viie aasta järel 12. augustil tähistatakse seal tuntud muusikamehe ja dirigendi Juhan Simmi sünniaastapäeva. Üritus algab jumalateenistuse ja kontserdiga Tarvastu kirikus, järgnevad vabaõhukontsert ja rahvapidu Simmide talus.

AASTAL 2000 andis Simmide talukohas kontserdi Teaduste Akadeemia Meeskoor professor Kuno Arengu juhatusel. Meenutati Juhan Simmi ja tema elukäiku ning ühtlasi tema vanemat venda Antsu.

Sama üritus kordus 2005. aasta augustis, Juhan Simmi 120. sünniaastapäeval. Siis tulid kontserdiga külla Tartu Akadeemiline Meeskoor, mille Juhan Simm 1912. aastal asutas, ja meeskoor Sakala Viljandist. Juhatasid Alo Ritsing ja Karin Taukar. Võimsalt kõlas mulkide hümn «Om maid maailman tuhandit».

Aukülalisena olid kohal Ants ja Juhan Simmi järeltulijad, kellest vanim oli Juhan Simmi poeg Jaak ja noorim Ants Simm, kes oli oma nime saanud vanaisa vanaisa järgi.

NII ET, EINO LUPP, tulge Kivilõppele ja veenduge, et siinsed inimesed oskavad oma suurmeeste mälestuse eest hea seista.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles