Kärstna lõvikuju saab sügiseks uue käpa

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Möödunud suvel Kärstna Kabelimäel asuvalt lõvikujult varastatud tagakäpa asemele pidi jaanipäevaks pandama uus, kuid tehniliste raskuste tõttu lükkuvad parandustööd sügisesse.

Muinsuskaitseinspektor Anne Kivi rääkis, et osaühing Raidkivi Ateljee pidi töö lepingu järgi valmis saama jaanipäevaks. Et aga käpa valamine osutus arvatust tehniliselt keerulisemaks, palus skulptor Paul Uibopuu 1. septembrini pikendust.

Paul Uibopuu kõneles, et ta oli modelleerinud käpa savist ja teinud kipsist mudeli, kuid Tartu valumehaanikatehase meistrid leidsid, et muldvormiga on seda keeruline valada.

«Tegin töö nüüd neile lihtsamaks: käpp valatakse kolmes osas, siis keevitan ja liimin selle kokku,» selgitas skulptor. Hiljem keevitab ta käpa ühe selle eelkäijast jäänud neetliite külge.

Uibopuu nentis, et tal on käpa valmimisaja edasilükkumise pärast endalgi kahju. Tema teada võtavad juulis puhkuselt naasvad tehase inimesed töö ette augusti algul. Käpa maksumus hilinemise pärast ei tõuse.

Skulptori jutu järgi on ka muinsuskaitseamet tööde käiguga kursis.

Raha lõvikuju korrastamiseks tuli muinsuskaitseameti eelarvest kunstiväärtuste taastamiseks mõeldud summadest.

Tarvastu vallavanem Alar Karu lubas, et kui uue käpa tegemiseks jääb rahast puudu, on vallavalitsus valmis restaureerijat toetama. Vallavolikogus on sellist plaani juba arutatud ja see on saadikute seas toetust leidnud.

Käpa puudumist märkas Kärstna põhikooli direktor Anu Roht mullu jaanipäeva paiku, kui ta tegi Viljandi eakatele Kabelimäel ekskursiooni. Tarvastu vallavanem Alar Karu pani «Sakala» kaudu vandaalile ette käpp tagasi tuua, kuid varas pole seda teinud.

Kärstna Kabelimäel asuv lamava lõvi skulptuur on valatud Berliini kuninglikus valukojas. Lõvi pani sinna Carl Joseph von Anrep 1844. aastal oma isa kindralleitnant Reinhold von Anrepi mälestuseks. Kuju kuulub kunstimälestisena muinsuskaitse alla.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles