Rahvusringhäälingu loomine tõotab Viljandimaale rohkem tähelepanu

Rannar Raba
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Praegu vahendab Eesti Televisiooni vaatajatele Viljandimaa uudiseid Ragnar Kond. Teda võis oma kaameraga Viljandis näha näiteks märtsi lõpul, kui UNICEF-i egiidi all leidis maakonnakeskuses aset «Sinine nädal», mille patroon oli üle maailma tuntud dirigent Eri Klas.
Praegu vahendab Eesti Televisiooni vaatajatele Viljandimaa uudiseid Ragnar Kond. Teda võis oma kaameraga Viljandis näha näiteks märtsi lõpul, kui UNICEF-i egiidi all leidis maakonnakeskuses aset «Sinine nädal», mille patroon oli üle maailma tuntud dirigent Eri Klas. Foto: Elmo Riig

Eesti Televisiooni ja Eesti Raadio liitmisel tekkiva rahvusringhäälingu vastse juhi Margus Allikmaa sõnul väärivad Viljandimaa sündmused avalik-õiguslikus meedias rohkem kajastamist.

Eelmisel nädalal rahvusringhäälingu direktoriks valitud Allikmaa leidis, et üldiselt pole Viljandimaa avalik-õigusliku ajakirjanduse poolest väga hullus olukorras, sest siin on juba aastaid töötanud Eesti Raadio korrespondent Piret Rist.

Küll möönis ta, et televisiooni tähelepanu peaks Viljandi suurust ja tähtsust arvestades põhjalikum olema. Ühe võimalusena pakkus ta välja mõtte asutada mõne aasta jooksul kohalik telekorrespondendipunkt.

Praegu on Viljandi uudiste vahendamine Valgas elava Ragnar Kondi kanda. Tema tööpiirkonda jäävad ka teised Lõuna- ja Kagu-Eesti maakonnad ning osaliselt Läti.

Haapsallu esimesena

«Paistab selge olevat, et prioriteet on luua korrespondendipunkt Haapsallu, sest see kant on jäänud täiesti fookusest välja,» kõneles Allikmaa. «Kas Viljandi on number kaks, kolm või neli, jään ma vastuse võlgu. Kui juhatus kokku tuleb, siis arutame seda täpsemalt.»

Viljandi linnavalitsuse avalike suhete peaspetsialisti Eha Mooseli (pildil) sõnul oleks siinsesse maakonnakeskusse eraldiseisva telekorrespondendi toomine paljudele rõõmustav uudis, sest seni on väljaspool Viljandimaad tähelepanu pälvida olnud üsna keeruline.

«Ma ei taha öelda midagi halba Ragnar Kondi tegevuse kohta, aga häda näib olevat selles, et tema tööpiirkond on liiga suur. Eesti Raadios käsitletakse Viljandi teemasid palju sagedamini, sest raadio inimene on meil kohapeal olemas,» arutles Moosel.

Spetsialist rõhutas, et Viljandis on Ugala teater, kultuuriakadeemia, suured gümnaasiumid, haigla ja edukad ettevõtted, kes korraldavad pidevalt midagi tähelepanuväärset ja huvitavat.

«Eriti kahju on sellest, et meie elav kultuurielu on saanud tagasihoidliku tähelepanu osaliseks, samal ajal kui näiteks Järvamaalt jõuavad «Aktuaalsesse kaamerasse» ja hommikutelevisiooni isegi õpilastööde näitused,» rääkis Moosel. «Muidugi on meil ka muresid, millest tuleks mujal Eestis rohkem rääkida.»

Majanduslik huvi

Mooseli arvates on lisaks muule üle-eestilises telepildis oluline figureerida siseturismi seisukohast vaadatuna. «Selle taga on otseselt linna ja maakonna majanduslikud huvid, sest eks inimesed külasta ikka rohkem neid paiku, mis neile on telerist ühel või teisel põhjusel silma jäänud,» leidis ta.

Nii nagu Moosel, tõi ka maavalitsuse pressiesindaja Krista Valdvee positiivse näitena esile Järvamaa, kus on eelmisest sügisest ametis oma tele- ja raadiokorrespondent. «Oli kohe näha ja kuulda, kui ta tegevust alustas, järvakate teemad pääsesid eetrisse. Meist räägitakse paraku endiselt üsna juhuslikult.»

Juriidiliselt lõpetavad Eesti Televisioon ja Eesti Raadio tegevuse ülehomme ja kohe asutatakse nende asemele rahvusringhääling.

SELGITUS

Margus Allikmaa,

rahvusringhäälingu juht

Möönan, et Eesti Televisiooni tähelepanu Viljandimaa vastu on raadioga võrreldes seni liiga nõrgaks jäänud.

Kogu Eesti olulisemad paigad peaksid olema kohalike telekorrespondentidega kaetud ja vaevalt söandaks keegi väita, et Viljandi pole oluline.

ARVAMUSED

Ando Kiviberg,

pärimusmuusika festivali korraldaja

Viljandisse televisiooni korrespondendipunkti tegemine on hädavajalik ja möödapääsmatu. Olgem ausad, siin leiab aset hulga rohkem üle-eestilist tähelepanu väärivaid kultuuri- ja spordisündmusi kui mõnes teises maakonnas, kus reporterid on olemas.

Helir-Valdor Seeder,

põllumajandusminister, endine maavanem

Maavanemana tuli mul kõnealuse teemaga palju tegelda, sest kui ma sellele kohale asusin, polnud Viljandis ei televisiooni ega raadio korrespondenti.

Raadio osas õnnestus läbimurre saavutada, kuid televisiooni poolest on Viljandimaa võrreldes Saaremaa, Pärnumaa, Valgamaa ja viimasel ajal ka Järvamaaga olnud selgelt ebaausas olukorras. Loodetavasti hakkavad nüüd rahvusringhäälingu asutamisega asjad muutuma.

Krista Valdvee,

maavalitsuse pressiesindaja

Olen kindel, et näiteks hiljutisest Viljandi maakonna visioonikonverentsist oleks avalik-õiguslik telekanal huvitatud olnud, kuid sellest ei tehtud sõnagagi juttu, sest samal päeval pidi Ragnar Kond kajastama Läti-Vene piirilepingu allkirjastamist. Analoogseid näiteid võiks tuua teisigi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles