Mustkunstnik rõõmustaks Viljandimaalt jüngreid leides

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Nüüd ma hakkan teid petma,» alustab silinderkübaras ja mustas frakis esinev Tõnu Ojavee traditsiooniliselt oma esinemisi.
«Nüüd ma hakkan teid petma,» alustab silinderkübaras ja mustas frakis esinev Tõnu Ojavee traditsiooniliselt oma esinemisi. Foto: Erakogu

Olustveres elav laulja Avo Ailt otsustas teha poja kaheksandaks sünnipäevaks lustaka üllatuse ja kutsus aiapeole esinema mustkunstnik Tõnu Ojavee, kes kinkis sünnipäevalapsele triki.

«Minu elu on olnud Viljandimaaga tihedalt seotud ja oleks tore, kui saaksin endale siit mantlipärija,» lausus 35-aastase staažiga trikimees.

Võimalik, et kunagi hakkab Tõnu Ojavee Viljandis tsirkusekunsti õpetama. Sõber Kalju Komissarov kutsus teda aastaid tagasi Viljandi kultuuriakadeemiasse žongleerimist õpetama. Põhimõtteline nõusolek oli Ojaveelt olemas, kuid mitme asjaolu tõttu jäi plaan tookord katki.

«Nüüd ma hakkan teid petma,» alustab silinderkübaras ja mustas frakis esinev Tõnu Ojavee traditsiooniliselt oma esinemisi.

Trikkide tegemiseks kasutab ta mitmesuguseid geomeetrilisi kujundeid: püramiidi risttahukat, paberist lilli, reformvoodi vedrut, kommide valmistamise «seadeldist» ja teisigi esemeid.

«Püüan publikule pakkuda selliseid trikke, mis võimaldavad kaasamõtlemist ja vaimuteritamist,» seletas Ojavee.

Mustkunstnikuks tänu Ervin Abelile

Oma huvitava elukutse valimisest jutustas Ojavee nii: «See, kes ma nüüd olen, sai minust tänu näitlejale ja estraadikunstnikule Ervin Abelile. Me elasime mõlemad Tallinnas Tatari tänaval. Poisina meeldis mulle pallide ja muude asjadega žongleerida. Ervin Abel märkas minu harrastust.»

Kord oli Ervin Abel Ojaveede korteri ukse taga. Tuntud mehe visiit oli nii ootamatu, et algul ei tahtnud mustkunstiharrastaja seda uskudagi.

Moskva andis kuulsaid tutvusi

«Abel, kes näitles tollal koos Jaanus Orgulasega estraadikavades, kutsus mind appi lavatööliseks. Nõustusin tema ettepanekuga meelsasti,» jutustas Ojavee. «Abel suhtles sõprusühingu esimehe ja hilisema kultuuriministri asetäitja Raoul Viiesega. Hea läbisaamine selle mehega võimaldas mul kultuuriministeeriumi suunamisel Moskvasse õppima minna.»

Moskvas õppis Tõnu Ojavee mustkunsti kuulsalt tsirkuseartistilt Igor Kiolt. Nõukogude Liidu pealinnas sai tsirkusekuradile sõrme andnud mees tuttavaks mitme kultuurikuulsusega, näiteks klouni ja näitleja Juri Nikulini ning lauljatar Alla Pugatšovaga. Kui Pugatšovast Tallinnas kontsertfilmi tehti, oli Ojaveelgi seal väike roll žongleerijana. Moskvas oli see kunst ju selgeks õpitud.

Olles Moskvas 1972. aastal õpingud lõpetanud, töötas Tõnu Ojavee kuni aastani 1980 Riiklikus Filharmoonias ja pakkus mustkunsti vahepalu ennekõike ansambli Vana Toomas kontsertidel nii Eestis kui teistes NSVL-i vabariikides. Ansambli juht oli Arved Haug, eeslaulja Rein Tuus.

Sõjakolded on tuttavad esinemispaigad

Ojaveele on tuttav ka sõjakolletes esinemine. Afganistani sõja ajal pakkus ta koos Anne Veskiga Afganistanis Nõukogude sõjaväelastele ja kohalikele elanikele meelelahutust.

«Istusin suures sõjaväelennukis, millega Taškendist sõitu alustasime, ühes pingis Anne abikaasa Bennoga. Kui Kabuli jõudsime, lendas lennuki alt välja pomm,» jutustas Ojavee.

«Arvasin, et nüüd ongi lahing lahti ja algab vastastikune tulistamine. Kogu elulugu käis silme eest mööda. Ennekõike mõtlesin tütrele, kes oli äsja sündinud. Kui lennukist väljusime, selgus siiski, et tegemist oli peibutuseks lastud soojusrakettidega, mida kasutatakse kaitseks vaenlase kuulipilduja laskude vastu.»

Praegu elab eraettevõtjast mustkunstnik juba mitmendat aastat Jõgeval, mida nimetab rahulikuks ja mõnusaks linnaks.

«Viljandimaal olen esinenud kõikides olulisemates paikades.

Üks meeldivamaid esinemisi oli Viljandi kultuuriakadeemia jõulupidu Olustvere lossis. Kohtasin seal head sõpra Kalju Komissarovit,» meenutas Ojavee.

Viljandimaaga on isiklik side

Peaaegu kakskümmend aastat veetis Tõnu Ojavee suved Olustveres oma ämma kodus. Eksabikaasa Airi Ojavee elab seal tänaseni.

«Varem tegime mustkunstietendusi Airiga ühiselt. Ta oli hea lavapartner, esinesime koos peaaegu kümme aastat. Paraku läks meie elu eri teed mööda,» rääkis Ojavee.

Tõnu Ojavee tütar Stiina töötab Inglismaal. Pojad Stemo ja Sten elavad koos ema ja vanaemaga Olustveres ning õpivad Viljandis Jakobsoni gümnaasiumis.

«Mu lapsed on ka mustkunsti vastu huvi tundnud. Stemo on trikitegemisse rohkem süvenenud. Stiina ja Sten on koguni etendustes kaasa teinud.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles