Varas viis lõvikujult jala

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kärstna Põhikooli direktor Anu Roht oli lõhutud kuju nähes väga õnnetu. Kümmekonna päeva eest oli see veel terve.
Kärstna Põhikooli direktor Anu Roht oli lõhutud kuju nähes väga õnnetu. Kümmekonna päeva eest oli see veel terve. Foto: Elmo Riig

Viimase nädala jooksul on keegi Kärstna Kabelimäel asuva metallist lõvikuju tagumise jala endaga kaasa viinud.

Kärstna Põhikooli direktor Anu Roht ütles, et eelmisel nädalal, kui õpetaja Märt Tomp õpilastega Kabelimäel käis, oli magava lõvi lakani ulatuv tagakäpp veel alles. Direktor avastas vandaalitsemise, kui kolmapäeval Viljandi eakatele Kabelimäel ekskursiooni tegi.

«Seda oli valus vaadata,» lausus Roht. «Ma ei osanud muud teha kui nende inimeste ees vabandada. Endal oli terve päev halb olla.»

Jalg oli lahti löödud või kangutatud

Lõvi keha on valatud ühes tükis, jalg ja saba aga on eraldi detailidena sellele külge kinnitatud. Vandaal on jala kas küljest löönud või lahti kangutanud. «Seda on varemgi püütud ära võtta,» teadis direktor.

Koolijuht teatas juhtunust vallavalitsusse ning selgus, et vallavanem Alar Karu ja majandusnõunik Rein Anton olid rüüstetöö juba avastanud ning kadunud jalga võsast otsinud, lootes, et see on kuhugi maha visatud.

Tarvastu vallavanem Alar Karu rääkis, et oli üle-eelmisel esmaspäeval Kärstna hooldekodu remonti üle vaatamas käinud ning põiganud korraks Kabelimäele, et lõvikujust pilti teha. Tookord oli jalg alles.

«Tol päeval oli kehv ilm ja seepärast läksin teisipäeval uuesti pildistama. Siis panin tähele, et jalg on katki, ja küsisin Rein Antonilt, mis ajast see nii on. Temale oli see samuti üllatuseks,» rääkis vallavanem.

Karu sõnul oli murdekoht vihma tõttu roostetama hakanud.

«Tahan inimestele südamele panna, et kui keegi lõvi jalast midagi teab, võiks ta meile sellest teada anda. Veel parem — toogu see tagasi. Me ei karistaks kedagi, tahame vaid kuju taastada,» lisas Karu.

Eile tegi Tarvastu Vallavalitsus politseile kuju lõhkumise kohta avalduse.

Vallavanem rääkis, et üks Kärstna külaliikumise algatajaid Rein Anton on üritanud mõne päeva jooksul välja uurida, ega keegi kohalikest inimestest jala kadumisest midagi tea. Lõvikuju kõrval asub küll talu, kuid seda peetakse suvekoduna ja vandaalitsemise ajal seal kedagi polnud.

Oodatakse teavet

«Kes seda ka tegi, võiks jala tagasi tuua ja me saaksime kuju korda teha. Uue jala valmistamine läheks kindlasti väga kalliks,» arvas Anu Roht.

Muinsuskaitseameti järelevalveosakonna Viljandimaa vaneminspektor Anne Kivi ütles, et lõvikuju kuulub kunstimälestisena muinsuskaitse alla. Ta ei osanud veel öelda, kui suur on tekitatud kahju ja kas kuju saab restaureerida, sest pole ise sündmuspaika näinud. Vaneminspektor lubas esimesel võimalusel Kabelimäele vandaalide kordasaadetut vaatama minna.

Muinsuskaitseseaduse järgi on mälestise rikkumine või hävitamine karistatav. Juriidilise isiku puhul võib trahv ulatuda poole miljoni kroonini.

KUJU

Kärstna Kabelimäel asuv lamava lõvi kuju on valatud Berliini kuninglikus valukojas. Kuju pani sinna Carl Joseph von Anrep 1844. aastal oma isa, kindralleitnant Reinhold von Anrepi mälestuseks.

Allikas: Anu Roht

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles