Mõtleme neile, kes on meile head teinud

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

VANA-AASTAÕHTU on mõtiskluste ja unistuste aeg, mil paratamatult heidame pilgu möödunule. See on otsekui kokkuvõtete tegemine aastast. Sellega kaasneb väga erinevaid tundeid: rõõmu, kurbust, ärevust, võib-olla isegi viha.

Mõni inimene võib saada meenutustest jõudu, teine aga muutuda hingeliselt veelgi nõrgemaks ning uputada aasta viimase päeva viinaklaasi või pisaratesse.

Jaapanis on populaarne vana-aastaõhtune naikani mõtisklus. «Naikan» tähendab eesti keeles sissepoole vaatamist, sisevaatlust, iseenda nägemist läbi vaimusilma.

Mõtisklemine aitab inimesel paremini mõista oma loomust, suhteid teistega ning inimeksistentsi olemust üldse. Naikan toetub inimkonna iidsele kogemusele, teadmisele, et vaikus ja eraldatus parandavad meie maailmatunnetust ehk mõtlemist.

MÕISTAGI ON naikaniks vaja eraldatust, vaikset kohta, kus saaks häirimatult keskenduda oma mõtetele. Väga tähtis on naikani printsiipe silmas pidades esitada endale kolm põhiküsimust: mida ma olen saanud, mida ma olen andnud, missuguseid muresid ja raskusi olen põhjustanud. Need on väga vajalikud küsimused enesetundmise süvendamiseks ja aitavad elu paremini mõista.

Tavaliselt on nõnda, et uurides oma suhteid inimestega, mõtleme kõigepealt sellele, mida oleme neilt saanud. Harva teadvustame endale selgelt, mida oleme ise teistele inimestele andnud ja kui palju arvestanud kaaslase soovidega.

Poolik eluline analüüs võib meid lõpuks ummikusse ajada, tekitada liigselt negatiivseid emotsioone. Jaapani iidse psühholoogilise meetodi naikani tulemusena avardub inimese maailmatunnetus, leitakse uued eesmärgid ning jõutakse äratundmiseni, et loodus ja paljud erinevad inimesed on hoolitsenud meie elu eest.

SELLINE ARUSAAMINE hakkab meid emotsionaalselt tasakaalustama ja soodustab rahutunde teket. Tuleb lisada, et eespool toodutest peetakse kõige raskemaks küsimust, missuguseid muresid ja raskusi olen põhjustanud. Seetõttu soovitatakse naikanis põhiliselt tegelda just sellele vastuste otsimisega, et arendada oma analüüsivõimet ja saada üle alateadlikust enesekaitsest.

Naikani mõtiskluseks vana aasta lõpul soovitatakse järgmist. Tee nimekiri sellest, mida said sel aastal, ise midagi vastu andmata. Koosta nimekiri 25 olulisest teenest, mis sulle osutati. Mõtle, mis viisil ja kellele põhjustasid muret. Meenuta, kui palju ja kellest rääkisid pahatahtlikult.

Arutle selle üle, kuidas sa asju halvasti kohtlesid. Analüüsi, mida sel aastal õppisid. Pööra tähelepanu neile, kes sind õpetasid ja aitasid sul areneda nii isiksuslikult kui ametialaselt. Mõtle oma valetamistele ja vargustele möödaläinud aastal.

LOETLETUD PUNKTID annavad põhjust pikaajaliseks mõtiskluseks. Tuleb veel rõhutada, et positiivsete sündmuste mittemärkamine ja nende unustamine soodustavad oluliselt meeleolu langust.

Naikan aitab inimest jõuda arusaamisele, et tema eest on hoolitsetud ja teda on armastatud. Selline teadmine muudab meid sisemiselt tugevamaks ja teeb stressile vastupidavamaks.

Laiem arusaamine olnust ja olevast ning negatiivsete sündmuste kõrval positiivsete teadvustamine soodustab optimistlikumat suhtumist ümbritsevasse, oma tulevikku ja iseendasse.

Vana aasta lõpul, mis on meile eriline aeg, on oluline saavutada rahu ja tasakaal, et meie teadmised valgustaksid meid ning mõnigi idee kiirgaks oma sära algavasse aastasse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles