Mihkel Smeljanski saatuslikus rollis

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

12. oktoobril kell 19 mängib Endla teater Ugala suures saalis lugu mängurite elust «Diileri valik».

Inglise noorema põlve näitekirjaniku Patrick Marberi näidendi tegevus viib vaataja ühte Londonis asuvasse itaalia restorani. Toidukoha töötajad kogunevad kord nädalas pärast uste sulgemist, et öö läbi raha peale kaarte mängida.

Istutakse ümber laua. Diiler jagab kaardid ja valib mängureeglid. Panused on suured. Ühel õhtul liitub tuttava seltskonnaga elukutseline mängur (Mihkel Smeljanski), kes teiste meeste suhted ja raha ootamatult ning algul isegi märkamatult ümber ja üle mängib. Professionaali halastamatu sekkumine näitab restorani personali häguste unistuste ja karmi tegelikkuse karjuvat vastuolu.

Mis saab, kui kogu elu on üles ehitatud bluffimisele ja suure võidu ootusele? Hasart on narkootikum. Sa paned mängu rohkem kui võid ja isegi kui kaotad, jääb alati võimalus, et järgmises mängus läheb paremini. Mäng määrab saatuse. Mäng käib samade hundireeglite järgi nagu elu. Neile meestele ongi mäng muutunud eluks. Või vastupidi.

Mõistagi ei räägi lavatükk kaardimängust, kuid pokkerit hästi tundvale hasartmängijast autorile on see kirglik mäng ideaalne vahend inimloomuste vastandamiseks ja avamiseks. Pokkerilauas joonistuvad välja meeste iseloomud ja elufilosoofia, nähtavaks saavad osaliste senised saatused ning tulevikulootused.

Patrick Marberi «Diileri valik» tuli esimest korda lavale Londonis Royal National Theatre’is 1995. aastal ning pälvis kohe kaks mainekat auhinda.

«Diileri valik» esietendus Endlas 2004. aasta oktoobris. Võtmerollis on vabakutseline näitleja Mihkel Smeljanski, kes astub Endla laval publiku ette pärast kuueaastast pausi. Tema lavapartnerid selles loos on Jüri Vlassov, Ahti Puudersell, Enn Keerd, Tambet Seling ja Lauri Kink.

Endla noor andekas näitleja Lauri Kink on selles lavastuses loonud suurepärase tragikoomilise innuka äparduja kuju, mis on toonud talle teatrikriitikute tähelepanu ja kiitust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles