Sakslased väntavad Soomaast filmi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaameramees Otto Sperlich näitab paadimeistrile, et aeg on tööga pihta hakata. Filmi autor Lutz Rentner jälgib huviga, kuidas puutüvi üha enam paadi kuju võtab.
Kaameramees Otto Sperlich näitab paadimeistrile, et aeg on tööga pihta hakata. Filmi autor Lutz Rentner jälgib huviga, kuidas puutüvi üha enam paadi kuju võtab. Foto: Elmo Riig

Kolmapäeval asus Saksa võttegrupp Karuskosel jäädvustama ühepuulootsiku valmistamist, mis on üks episood Euroopa televaatajate ette jõudvast filmist.

Võttegruppi kuuluvad filmi autor Lutz Rentner, operaator ja režissöör Otto Sperlich ning helimees Sascha Reymann dokumentaalfilme tootvatest autorifirmadest Noahfilm ja Cine+.

Soomaa-teemalist filmi näitab kultuurikanal Arte järgmisel aastal Prantsusmaa ja Saksamaa televaatajatele. Film tuleb 45 minutit pikk ja seda võivad näha ka taevakanaleid vaatavad eestlased.

Talvel filmiti puu langetamist

Esimest korda käisid Luz Rentner ja Otto Sperlich Soomaal juba talvel. Siis võeti koos Ain Ruukliga maha haavapuu, millest pidi lootsik saama.

Paraku selgus kolmapäeva õhtul, kui haavatüvi oli ära kooritud, et sellel on keerd peal.

«Haabjapuu peab olema sirge, oksavaba ja ümar, see ei tohi olla vintis ega seest värvi muutnud,» kirjeldas haabjameister Aivar Ruukel õiget paadipalki. Ta on oma elus valmis raiunud kümme haabjat, tööriistadeks mootorsaag, tavaline ja künakirves, mõõdulint, vesilood ning tahmanöör.

Otsustati, et võttegrupp filmib nädala jooksul suure merehaabja valmimist. See oli paadimeistril üleeilseks juba poolenisti valmis. Meresõiduk on tavalisest jõehaabjast märgatavalt suurem. Ruukel arvas, et suur paat saab valmis augustiks, kuid ta ei osanud öelda, kus see seilama hakkab.

Järgmisel korral tuleb võttegrupp sügisel suurvett jäädvustama. Sakslased tahtsid seda filmida kevadel, kuid tänavu polnud Soomaal sellist hiiglaslikku üleujutust, nagu on talle iseloomulik. Euroopale tahetakse näidata, milline on Soomaa talvel, suvel ja suurvee ajal.

Lutz Rentner selgitas, et film peab tutvustama, kuidas inimene tuleb suurveega toime. Haabja valmistamine aga näitab Euroopale, kuidas siinmail vanu traditsioone elustatakse.

«Kesk-Euroopas on olnud üksikud suured üleujutused ja sealsetele inimestele on see nagu katastroof. Tahame näidata, et Soomaal on see osake siinsete inimeste elust,» rääkis filmi autor.

Sakslased on Soomaast vaimustuses

Sakslased ütlesid, et neile meeldivad Soomaa loodus ja inimesed.

«Erinevalt keskeurooplastest olete sõbralikud ja avatud,» kiitis Lutz Rentner eestlasi.

Kuigi sellelgi nädalal liigub rahvuspargis mitu Saksamaalt pärit gruppi, on Soomaast kuulnud vähesed sakslased.

«Pärast filmi näitamist on asi kindlasti teistmoodi,» arvas Rentner. Temas oli Soomaa vastu huvi äratanud üks väljaanne, milles kirjeldati, kuidas inimesed ja suurvesi kõrvuti eksisteerivad.

Võttegrupi vastuvõtja ja organisaator Olga Korts lisas, et Noahfilm ja Cine+ teevad Artele terve seeria Ida-Euroopa rahvaste igapäevaelu käsitlevaid dokumentaalfilme.

ARVAMUS

Aivar Ruukel
paadimeister

On vahva, et sakslased jõudsid siia Karuskosele just karusepäeval, mis tähistab suve keskpaika. Filmi näitamine Artes on Soomaale väga tähtis, sest seda näevad miljonid inimesed kogu Euroopas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles