«Sakala» fotograaf sai Virumaalt preemia

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Prestiižika Peeter Toominga fotopreemiaga pärjati tänavu «Sakala» fotograafi Elmo Riigi ja «Virumaa Teataja» fotograafi Tairo Lutteri pildiseeria Eesti presidendist Arnold Rüütlist.

Haljala vallavanem Jüri Sikkut ja abivallavanem Uno Alanurme andsid fotopreemia Elmo Riigile ja Tairo Lutterile kätte 1. juunil, mil Virumaalt pärit filmi- ja fotomees Peeter Tooming oleks saanud 66-aastaseks.

Toominga-nimelist fotopreemiat annab igal paaritul aastal välja Haljala vald ja tänavuse võistluse teema oli «Lihtsalt mees».

Lihtne mees

Auhindade jagamisel kaldus vaekauss Elmo Riigi ja Tairo Lutteri kasuks just seetõttu, et nad on suutnud tabada alati esinduslikku ja vaoshoitud presidenti kui meest ja lihtsat inimest.

«Võidutöö oli mõnusates toonides, aga kandis väga palju infot,» ütles žürii liige Uno Alanurme. «Selles suhtes on tal aegumatu väärtus.»

Auhinnakomisjoni esimees, Haljala vallavanem Jüri Sikkut lisas, et esitatud võistlustöös on vabariigi esimest meest kujutatud soojades ja inimlikes toonides. «Fotodes on inimlikkust ja heasoovlikkust, sekka mõõdukas koguses humoorikat ja naiivset varjundit,» leidis ta.

Tairo Lutteri ja Elmo Riigi presidendipiltide sarja valis viiest žüriiliikmest esimeseks neli. Võistlusele laekus 293 pilti 11 autorilt.

«Esimesest korrast peale on osa võtnud kõvad kujud,» lausus Uno Alanurme. «Toominga nimi on ikka see, mis toob paljuski koorekihi kohale.»

Esimese Toominga preemia said 1999. aastal Juhan Lassman ja Heidi Tooming. 2001. aastal võitis Jaan Künnap ja 2003. aastal Kalju Suur, kes mõlemad ka tänavu osalesid.

Järgmise, 2007. aasta võistluse teemaks saab arvatavalt «Lihtsalt laps».

«Eks see oleks loogiline jätk «Lihtsalt naisele» ja «Lihtsalt mehele»,» lisas komisjoni esimees.

Fotograaf kui suunanäitaja

Haljalaga seovad eesti fotokunsti üht säravamat esindajat ja suunanäitajat Peeter Toomingat lapse- ja noorpõlveaastad kirjanikust isa Osvald Toominga kodus.

Peeter Tooming lahkus elavate hulgast raske haiguse tagajärjel 1997. aasta kevadel. Temanimelist fotopreemiat annab Haljala vald üle aasta välja 1999. aastast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles