Pimedad ootavad teistelt mõistmist

Tiina Sarv
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Pimedate Liidu esimees Agu Kivilo usub, et pimedate probleemidest hakatakse paremini aru saama.
Eesti Pimedate Liidu esimees Agu Kivilo usub, et pimedate probleemidest hakatakse paremini aru saama. Foto: Peeter Kümmel

Viljandi nägemispuudega inimesed nentisid möödunud kolmapäeval Eesti Pimedate Liidu esimehe Agu Kiviloga kohtudes, et nende kõige suurem mure on töötus.

Jutuks oli uus puudeastmete süsteem, mille puhul täispimedale inimesele ei määrata enam sügavat puuet.

«Sügava puude saamiseks ei tohi liikuda,» edastas Agu Kivilo ametnike arusaamist. «Kui lähed välja ja oled aktiivne, siis sügavat puuet ei anta. Kui jääd nelja seina vahele voodisse lamama, on sügav puue käes.»

Samal ajal võimaldab sügav puue ühistranspordis tasuta sõita. Milleks selline eelis liikumisvõimetule inimesele?

Üks kohaolijaist tõstatas küsimuse, miks määratakse puue kolmeks, töövõimetus aga viieks aastaks. Seda, et puuet ei anta pikemaks ajaks, põhjendavad ametnikud vajadusega arsti juures käia, sest muidu ei läheks mõni inimene sinna üldse.

Üksmeelselt laitsid kokkutulnud puudega inimese hooldajale mõeldud raha äravõtmist.

Agu Kivilo meenutas hiljutist kohtumist riigikogulase Siiri Sisaskiga, kes olevat hüüatanud: «Mida te veel tahate, teile anti ju miljon juurde!»

«Selle raha eest saavad kogu Eesti puudega inimesed vaid kümme ratastooli,» nentis Kivilo.

Paremad uudised olid need, et euroliidu direktiivi järgi peavad ravimitel nimetused olema ka punktkirjas ning käsil on raamatute salvestamine kassettidele ja CD-dele. Head tahet on ilmutanud Ühispank, kes on valmis panema oma saali põrandale välisuksest esimese kassani kummilindi, et pime või sügava nägemispuudega inimene selle abil orienteeruda saaks.

Tähelepanelikku suhtumist ootavad nägemispuudega inimesed bussiliikluse korraldajatelt. Ikka ei teadustata bussides peatusi, kuigi see on pimedatele ja paljudele teistelegi sõitjatele hädavajalik. Ka busside ja liinide numbrid peaksid olema suurelt nähtaval kohal kirjas. Seda ei ole raske korraldada, vaja on vaid head tahet.

Kõiki nägemispuudega ja pimedaid inimesi oodatakse kolmapäeviti kella 9—12 Viljandimaa Puuetega Inimeste Kojas Posti tänav 20. Seal saab üritustel osaleda ja lihtsalt teiste inimestega suhelda.

VÕTKE ARVESSE

Kõnniteedele tõstetavad sööklate ja kaupluste reklaamid ehmatavad pimedaid, sest nad komistavad neile otsa.
Sama ohtlikud on madalal asuvad esimese korruse aknad, mis suvel palava ilmaga kõnniteede kohal pärani aetakse.
Nähes pimedat inimest sõiduteed ületamas, on soovitav talle juurde astuda ja küsida, kuhu ta läheb ning kas abi on vaja, mitte tal turjast kinni haarata ja lükkama hakata. See on ebamugav, kuigi aitaja teeb seda parimate kavatsustega.
Pimeda juhtkoerad on väga hästi välja õpetatud ega ründa kedagi. Seepärast võib nad rahulikult bussi lubada. Juhtkoerale suukorvi panemine on võrdne koti pähetõmbamisega. Ärge seda nõudke.
Allikas: pimedate ühing

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles