Tai massaaž murrab liigesed ja lihased lahti

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Viljandi Tervisekeskuses Tai massaaži pakkuv Harry Kare paneb kliendi põrandale mati peale ja jalutab üle tema selja, et lihased ja liigesed lahti saada.

Tai massaaži tehakse läbi riiete ning võrreldes klassikalise massaažiga on see jõulisem ja tugevam. Massaaži mehaaniline toime annab lihastele elastsuse, ühtlasi paraneb kudede toitainete ja hapnikuga varustatus. Venitused koos õige hingamisega annavad liigestele vajaliku liikuvuse ja taastavad lihaspikkuse.

Harry Kare sõnul on tema juures Tai massaažis käinud paarkümmend inimest ning paljud neist on jäänud püsikundedeks.

«Juba poolteist aastat on kord kuus käinud siin üks kaupmees, kellele raskete kastide tõstmine tekitas seljaprobleeme,» rääkis Kare. «Viimasel ajal neid enam pole, sest Tai massaaž teeb lihased ja liigesed liikuvamaks.»

Tai massaaž on alguse saanud Indiast, kus 2500 aastat tagasi tegeles meditsiini ga palju munkasid ja nunnasid. Et oskusi anti edasi suuliselt, massaaživõtted varieeruvad.

Tai massaaž on üks neljast traditsioonilisest Tai meditsiini koostisosast. Teised on toitumine, ravimtaimed ja vaimne treening. Tai massaaž koosneb massaažist, joogast, hingamisest ja meditatsioonist.

Kare sõnul alustatakse protseduuri jalgadest, järgneb selg ning üldjuhul lõpetatakse massaaž kas kõhu või näo mudimisega.

«Olen teinud ka ühetunniseid massaažiseansse, kuid parim oleks, kui need kestaksid poolteist kuni kaks tundi,» rääkis ta. «Poole tunniga ei jõua midagi ära teha, see aeg võib kuluda ainuüksi näo peale.»

Tai massaažis vajutatakse teatud punkte näppude ja peopesaga, vahel ka küünarnukkide, põlvede või jalgadega.

See aktiveerib vere- ja lümfiringet, vähendab ja ennetab lihaspingeid, parandab ja säilitab liigeste liikuvust, stimuleerib siseelundite tööd, taastab ja hoiab töövõimet ning vähendab ja ennetab stressi.

Tai massaaži teooria pärineb jooga filosoofiast. See väidab, et elu energia ehk prana tuleb meisse hingatavast õhust ja söödud toidust.

«Inimestel on energiakanalid, mida ei saa anatoomiliselt tõestada,» rääkis Kare. «Tai massaažiga teatud punkte mõjutades energiakanalid avanevad ning nende kaudu tuleb masseeritavasse rahu ja üldine heaolu.»

Vastunäidustatud on Tai massaaž põletikuliste nahahaiguste, põletike, ägedate traumade, osteoporoosi, halvaloomuliste kasvajate, palavikuga kulgevate haiguste ja südamehäirete puhul.

Harry Kare teeb ka klassikalist ning jalatalla- ja meemassaaži.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles