Helme kool saab 80-aastaseks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

5. veebruaril tähistab Helme kool, praegune Valgamaa Kutseõppekeskus 80. aastapäeva.

1920. aasta 5. aprillil palusid Helme kandi ettevõtjad põllutööministeeriumilt luba põllutöökooli avamiseks Helme mõisas. Asutamiseni jõuti siiski alles 1925. aasta 1. veebruaril. 1. aprillil 1927 läks kool põllumajandusministeeriumi ülalpidamisele.

1945. aastal asutati Helme Mehhaniseerimiskool, kus koolitati autojuhte, masiniste, kombainereid, elektrimontööre ja farmimehaanikuid ning korraldati traktoristide kursusi. Õppeasutus on olnud ka Põllumajanduse Mehhaniseerimise Kool nr. 5 ja Maakutsekool nr. 30. 1973. aastal muudeti see kutsekeskkooliks. 1990. aastal algas talupidajate ettevalmistus.

Veel kümme aastat tagasi kirjutas tolleaegne direktor Toivo Põldma: «Suudame õpetada põllundust, aiandust, loomakasvatust, mesindust, mehhaniseerimist, metsandust, ehitust, keevitamist, kokandust, kondiitritöid, õmblemist, kangakudumist, käsitööd, masinakirja ja arvutit ning anda üldkeskhariduse.» Aastatel 1970—1990 oli ju loodud tugev baas, sealhulgas ühiselamud ja kortermajad.

1999. aastal nimetati kool Valgamaa Kutseõppekeskuseks ning viimastel aastatel Helme kooli ümber toimunu on kurb näide sellest, kuidas linnamehed püüavad maaelu enda huvides hävitada.

Kõigele vaatamata jätkub Helmes kutseõpe, kusjuures mööblitisleri ja koka erialal on see edukas. Praegu on Helme koolis üle paarisaja õpilase.

Kokkutulekule oodatakse kõikide aegade vilistlasi ja endisi töötajaid. Üritused algavad kell 12. Soovitav on tulekust telefoni teel teatada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles