Vene kool peab kahte juubelit

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Varsti 70-aastaseks saav Elias Blumberg on Viljandi Vene Gümnaasiumi direktorina töötanud 36 aastat.
Varsti 70-aastaseks saav Elias Blumberg on Viljandi Vene Gümnaasiumi direktorina töötanud 36 aastat. Foto: Elmo Riig

Viljandi Vene Gümnaasium tähistab nädalavahetusel kooli 60. aastapäeva ja direktori 70. sünnipäeva.

Direktor Elias Blumberg, kuidas kool oma aastapäeva tähistab?

Pidustused ongi juba alanud. Eile pärast viiendat tundi oli aktus ja seejärel sõid lapsed kringlit. Õhtul järgnes disko, kus pille mängisid oma kooli õpilased. Päeva sisse mahtusid veel fototoa tegevus ning luule- ja spordivõistlused. Viisime iga manalasse varisenud pedagoogi kalmule väikse pärja ja küünla.

Kõige olulisemad pidustused on siiski homme, laupäeval. Kell 12 avame rahvale koolimaja ja samal ajal algavad võimlas korvpallivõistlused, millel kohtuvad vilistlased ja kultuuriakadeemia. Aktus on kell viis pärastlõunal. Oma õpilaste ja vilistlaste kõrval esinevad slaavi koor ja võistlustantsijad.

Vaadata on foto- ja käsitöönäitus ning esimese korruse fuajee seinu ehivad laste joonistused. Trükist tuli brošüür, mis annab vene ja eesti keeles kooli ajaloost ülevaate. Selle koostas kirjandusõpetaja Jelena Bronskaja ja teda aitas õpilane Jelena Ivanova.

Oma tulekust on teada andnud üle kahesaja vilistlase ning oleme kutsunud tublisti üle saja külalise. Oleme nende tuleku üle rõõmsad.

Miks peate tähtpäeva just detsembris?

Vene kool alustas tegevust 4. detsembril 1944 raekoja kõrval olevas majas Linnu tänav 4. Olime seal pikka aega ning on päris kahju, et ilus hoone on lagunemisele määratud.

Kool ei mahtunud sinna ära, vahepeal käis tegevus koguni kaheksas paigas. Sellepärast tuligi oma koolimaja ehitada.

Kõige rohkem õpilasi oli 1973. aastal — 879. Samal aastal oli 52 lõpetajat, mis on samuti suurim arv. Siis paiknes kool juba Paalalinnas.

Praegu on 167 õpilast, neist vene klassides ainult 57. Enamik on tervise- ja õpihäiretega lapsed, kes on paljudest koolidest siia kokku toodud.

Mis on teile nendel aastatel kõige rohkem rõõmu pakkunud?

Õpilaste edu: kui neil läksid hästi eksamid või olümpiaadid; kui nad kooli hästi lõpetasid ning kui neid hiljemgi edu saatis. Väga paljud on hea hariduse eest tänamas käinud. Viljandi kooli peetakse Eesti venekeelsete koolide hulgas üheks paremaks. Sealjuures on paljud meie pedagoogid saanud keskhariduse just selles koolis.

Meie õpetajad on teinud ja teevad head tööd. On kaks väga head eesti keele õpetajat. Riigikeele eksamil said meie õpilased keskmiselt üle üheksakümne palli, mõnel oli isegi sada sajast võimalikust.

Nii mõnedki üheksanda klassi lõpetanud õpivad Jakobsoni ja Paalalinna gümnaasiumis. Saame sealt tänukirju heade õpilaste eest. Tähendab: õpetasime lapsi nii, et nad saavad eestikeelses koolis hästi hakkama.

Rõõmu pakuvad ilus ja puhas koolimaja ning selle nägus ümbrus. See oli ju soine koht, aga praegu kasvavad siin ilusad kuused, kased ja vahtrad. See oli nagu eile, kui tütar Lia vahtraistikuid pottides ette kasvatas.

Kooli aastapäeval tähistatakse ühtlasi teie juubelit.

Saan 9. detsembril 70-aastaseks. Vene kooli direktor olen olnud 36 ja üldse koolidirektor 40 aastat. Matemaatikat olen õpetanud 1957. aastast alates.

Kõige raskem oli direktor olla praeguse koolimaja ehitamise ajal. Kaks aastat ei näinud ma ainsatki puhkepäeva. Olin osaline isegi maja planeerimises, sest tüüpprojekt polnud just parima lahendusega.

Ehitamisaeg üheksa kuud oli toonase aja kohta rekordiline. Maja seisab, sellel pole midagi viga — aitäh MEK-i meestele!

Direktor on alati pidanud iga kutse peale koolimajja jooksma, kas oli keegi akna sisse visanud või keskküttes mingi rike tekkinud. Viimasel ajal on äkilisi kutseid harvem.

Kas ka oma lapsi on juubelile oodata?

Ei, nad elavad kaugel. Girš on füüsik ja kahe lapse isa, Riina õpetab matemaatikat ja Lia iluvõimlemist. Riinal on üks laps ja Lial kolm last. Mul on hea meel oma lastest. Nad valisid oma tee ise. Girš lõpetas keskkooli kuld- ja Riina hõbemedaliga ning kõik omandasid kõrghariduse.

Kuidas tervis on?

Enam-vähem korras. Aga järgmisel aastal samal ajal ma enam ei tööta.

Vene kool

1944. aastal oli koolis 64 ja 1973. aastal 879 õpilast. Kuldmedali omandasid nendel aastatel 8 ja hõbemedali 15 õppurit.

Tänavu käib vene koolis 167 õpilast, neist paljud on õpi- ja kasvatusraskustega.

Allikas: Elias Blumberg

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles