Androloog Margus Punab: tugev mees lahendab probleemi, nõrk jääb koju kotile

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
Meestearst Margus Punab näitab orhidomeetrit, mida kasutatakse meeste munandite mõõtmiseks. Siiski on teada, et kehalised eripärad ei määra suguelu elamise võimet ega saadavat naudingut.
Meestearst Margus Punab näitab orhidomeetrit, mida kasutatakse meeste munandite mõõtmiseks. Siiski on teada, et kehalised eripärad ei määra suguelu elamise võimet ega saadavat naudingut. Foto: Ove Maidla ("Postimees")

Tartu Ülikooli Kliinikumi meestearst Margus Punab on ainuke Euroopa Androloogia Akadeemia sertifitseeritud kliiniline androloog Eestis.

Ta ise on näide mehest, kes ei hinda üksnes ainelist edukust, vaid eelistab nii mõnelegi kõrgepalgalisele tööpakkumisele välismaal võimalust teostada ennast Eestis ning panna siin alus androloogi erialale.

Margus Punab, milliste hädadega mehed teie poole pöörduvad?

Meestearsti praksis baseerub kolmel vaalal. See, millest ta välja arenes, oli eelkõige meeste viljatus ja kõik sellega seonduvad haigused. Teine grupp on meeste seksuaalhäired: erektsioonihäired, impotentsus, varane seemnepurse. Kolmas grupp on kroonilised sugutrakti põletikud, eelkõige prostatiit ehk eesnäärmepõletik, ka suguhaigused.

Tegeleme meeste kõikide keskosa probleemidega: peenise- ja munandihaiguste ning lisaks rinnanäärme haigustega. Kõik meeste hormonaalsed funktsioneerimise häired, sealhulgas nn. andropaus, on samuti androloogi töömaa.

Kas meeste üleminekuiga on võrreldav naiste omaga?

Naiste omaga võrreldes on see rohkem hajus ning võib peale hakata varem. Märgatavad muutused — eluenergia vähenemine, närvilisus, ülemäärane unisus, seksuaalse huvi ja võimekuse langus — võivad tekkida juba neljakümneselt, aga ka alles kuuekümnendates eluaastates. See sõltub eluviisist ja teatavast geneetilisest eelsoodumusest.

Sellest teemast huvitatutel soovitan lugeda lähemalt internetist aadressil www.kliinik.ee: «Tasub teada. Andropaus ehk meeste üleminekuiga».

Naistel on günekoloogi juures käimine igapäevane asi. Meestearsti juurde minnakse harva. Kas meestel on muresid vähem?

On päris kindel, et kümnest noorest mehest kahel on midagi viga. Kui räägime aga 50-aastastest ja vanematest, siis igal teisel.

Millised on noorte meeste mured?

Eelkõige funktsionaalsed, viljatuse probleemid. Vähemalt 10% peredest on järelkasvu saamine komplitseeritud.

Muret teevad seksuaalfunktsiooni häired. Kui me võtame tervise laiemas mõttes, siis kõik küsitlused näitavad, et umbes 70% mehi ei ole rahul oma seemnepurske kiirusega.

Igal teisel mehel on midagi, millega ta iseenda juures rahul ei ole. Iseküsimus, kas probleem on alati nii suur, et annab tervisehäire mõõdu välja. Kahel mehel kümnest on aga kindlasti tervisehäire, mis tema elukvaliteeti mõjutab.

Kas tervisele avaldab mõju ka üha varasem suguelu algus?

Mina ei näe, et seks nooreneb. See subgrupp, kes alustab väga noorelt, on kogu aeg olemas olnud, lihtsalt praegune hedonistlik maailm eksponeerib seda märgatavalt rohkem.

Natuke ehk on suguelu algus varasemaks läinud, aga mitte hüppeliselt. Ma arvan, et on väga suur hulk poisse, kes keskkooli lõpuks ei ole seksuaalelu alustanud. Enamasti alustavad mehed suguelu vahemikus 15—25 eluaastat.

Tervise aspektist ei määra see aga midagi.

Mis haigused noori mehi kimbutavad?

Noorte meeste põhihaigus seksuaalelu tipp-perioodil 20.—45. eluaastani on põletikuline prostatiit. Arvatakse, et seda põeb 10—15% meestest.

Ilmselt mängib suurt rolli kliima, mis põhjustab meil muidki hädasid, näiteks liigesepõletikke. Sama on Oulu kandis. Aga kui vestlesin hiljuti Hispaania kolleegiga, kuulsin, et neil on seda haigust väga harva.

Oluline on ka seksuaalhügieen. Viimasel ajal on see meil õnneks paranenud.

Aga põletik võib olla ka lihtsalt mõne viiruse põhjustatud.

Varem oli prostatiidi diagnoosimine ja ravi üpris keeruline. Seetõttu on nüüdseks kuhjunud palju kroonilisi põletikke.

Mina vaatleksin selliseid haigusi kui perekonnahaigusi. On mõttetu ravida ainult ühte poolt. Enamasti on ühe partneri põletiku taga teise põletik või siis hoiab ühe põletik teise oma üleval. Tekib suletud ring.

Meil on praegu veel üks suur möödalaskmine. Nimelt tervel mehel ei ole põiepõletikku. Perearstide juurest tulevad aga patsiendid põiepõletiku diagnoosiga. Sisuliselt on see kroonilise eesnäärmepõletiku ägenemise faas, mida diagnoositakse kui põiepõletikku.

Kui tekib põiepõletik, peab mehe tervis olema väga tõsiselt paigast ära. See on ikka teise haiguse ägenemise faas ja tüüpilised põiepõletiku raviskeemid lõplikku paranemist ei anna.

Kuidas prostatiit endast tunda annab?

Põhiliselt on kolme liiki kaebusi.

Üks on alakeha ebamugavustunne: kubemes, munandite ja pärasoole vahel, munandites või alaseljas on ebamugavustunne, mis ei pruugi olla valu. Prostatiidile on iseloomulik ka see, et ta on vahelduva kuluga: mõnel perioodil annab ennast tunda, siis läheb jälle üle ning külmetamise või ilmastiku muutumise korral tuleb taas esile.

Teine probleem võib tekkida urineerimisega. See muutub ebamugavaks, sageneb, eriti öösiti, on märgatav kusejoa nõrgenemine.

Kolmas grupp on seksuaalhäired. Võib julgelt öelda, et vanuses 30—50 aastat on prostatiit seksuaalhäirete põhjustajana esikohal. Paljudel juhtudel võib impotentsus olla ainus prostatiidi ilming, muid vaevusi ei olegi.

Kas prostatiit on ravitav?

Mida varem haigus diagnoositakse, seda suurem on tervenemise tõenäosus. Kui inimene tuleb arsti juurde poole aasta jooksul kaebuste tekkest alates, on tervenemise tõenäosus üle 90%. Kui aga vaevused on olnud üle kümne aasta, on tervenemise tõenäosus 10—20%. Me võime inimese elukvaliteeti parandada, aga ei saa garanteerida tema täielikku tervenemist. Aeg on nende haiguste juures tähtis!

Prostatiit on sage viljatuse põhjus. Samas on hea, et see on ravitav, eriti algfaasis.

Üks, mida ma kindlasti soovitan, on see, et need, kel on rohkem kui üks seksuaalpartner aasta jooksul, käiksid ilmtingimata kontrollis.

Räägime ka vanemate meeste haigustest.

Eluaastad 45—60 on teine prostatiidi tipp-periood, kui hakkab kaasa mängima juba eesnäärme healoomuline suurenemine. Eesnääre hakkab suurenema, loomulik eesnäärme kude surutakse kokku, kusejuhad ei saa hästi tühjeneda ja sinna taha võib kergesti põletik tekkida.

See on natuke eriline haigestumine ja sel puhul on eriline raviskeem. Just neile meestele on suunatud ka prostamooli reklaam. Häda on selles, et prostamool ei ravi.

Millest eesnäärme suurenemine tingitud on? Kas see on paratamatus?

See tekib umbes 70% meestest. Nii et see ongi loomulik. Sellist häda ei tule meestel, kel munandeid ei ole.

Kindlasti on see seotud suguhormoonide tasemega. Me ei oska aga praegu öelda, miks see tekib.

Paraku esineb ka pahaloomulisi kasvajaid.

Pahaloomulisi eesnäärme kasvajaid on kogu maailmas järjest rohkem ja ka üha noorematel meestel. Uuringud on näidanud, et mingil määral on see seotud eesnäärme põletikuga. Kui põletik jääb õigel ajal välja ravimata, muudab see keskkonna kasvaja tekkele soodsaks.

Alates 50. eluaastast peab iga mees tingimata käima korra aastas uroloogi või meestearsti juures oma eesnäärme tervist kontrollimas.

Kui teha 45-aastasel mehel veretestid, saame nende alusel öelda, milline risk on tal üldse haigestuda.

On niisugune eripära, et eesnäärme kasvajat saame diagnoosida kümme aastat enne seda, kui see tervist mõjutama hakkab ja eluohtlikuks muutub. Nii et arstidel on selle avastamiseks ja õigeaegseks ravimiseks väga pikk aeg.

Asjaolu, et meil ikkagi leitakse üle poole eesnäärme kasvajatest kaugele arenenud faasis, on kuritegelik. See tähendab, et patsiendid ise ja arstid on haiguse maha maganud.

Me pole veel rääkinud teemal, millega viimasel ajal algavad kõik arstijutud. See on stress.

Enamik mehi ei saa endale lubada tegelda sellega, millega nad tegelda tahaksid, sest nad peavad raha teenima. See tekitab rahulolematust oma eluga ja stressi. Arvan, et inimene ei pea olema, nui neljaks, majanduslikult edukas.

Mehe kriitiline vanus on 35—50 aastat. See on aeg, mil ta peab hakkama tegema tugevat revisjoni oma eluviisis, käitumises, elus üldse. On viimane aeg hakata jälle sporti tegema ja hoida oma keha tasakaalus, vähendada tööpinget. Kui seda ei tehta, kui lastakse kaal ja tervis käest ära, kui positiivne ja negatiivne enam tasakaalus ei ole, käib inimene väga kiiresti alla.

Ülemaailmne Tervishoiuorganisatsioon on öelnud, et mehe tervise eest vastutab tema partner. Selles, et mees jõuaks õigel ajal arsti juurde, on suur osa tema elukaaslasel. Mehele on omane probleeme eitada ja neid aju kaugematesse soppidesse nihutada.

Kust tekib alkoholism?

See on tüüpiline 40.—50. eluaastate mure. Alkoholi püütakse uputada ühelt poolt sotsiaalne ebaõnnestumine, teiselt poolt tervise- ja suhteprobleemid. See on põgenemise viis. Enamasti on sel käitumisel üks selge põhjus ning on tähtis, et see suudetaks õigel ajal leida ja inimest aidata.

Oleme arstidena praegu õnnelikud, sest saame enamikku mehi aidata. Meil on selleks vahendid.

Kuidas teie juurde pääseb? Kas selleks on vaja perearsti saatekirja?

See peab olema, kui ei tulda just tasulisse vastuvõttu.

Löögile pääseb kindlasti. Kui vaba numbrit ei ole, tuleb lihtsalt uuesti helistada: võib-olla on keegi ajast loobunud või on uued ajad avatud. Ma ei pane inimesi põhimõtteliselt pikemasse järjekorda kui poolteist kuud.

Meestearsti juurde tulekut ei pea kartma. Tugev mees lahendab probleemi, nõrk jääb koju kotile.

Elulugu

• Margus Punab on sündinud 1966. aastal Tallinnas.
• Aastal 1992 lõpetas Tartu Ülikooli arstiteaduskonna ning spetsialiseerus uroloogia-androloogia e. meestearsti erialale.
• Läbinud täienduskoolitused Helsingis, Lundis, Kopenhaagenis, Brüsselis, Manchesteris ja Stockholmis.
• Praegu meestearst Tartu Ülikooli Kliinikumis ja Tähe Erakliinikus.
• Euroopa Androloogia Akadeemia juhatuse ja koolituskomisjoni liige, Rahvusvahelise Androloogiaühingu nõukogu liige.
• Abielus, peres kaks last.
• Margus Punab on avaldanud üle poolesaja artikli erialastes ja populaarteaduslikes ajakirjades. Tema akadeemilised huvid on seotud meeste viljakuse, prostatiidi ja mehe vananemisega.

Vastuvõtt

• Androloog Margus Punab võtab ülikooli kliinikumi polikliinikus vastu esmaspäeviti kella 8—11. Tasuline vastuvõtt on sealsamas esmaspäeviti kella 12—16.
• Tasulise vastuvõtu esmane visiiditasu on 200 krooni, hiljem 150 krooni. Lisandub tasu analüüside eest.
Mõlemasse vastuvõttu saab registreeruda telefonil 731 9100.
• Doktor Punabi vastuvõtt Tartu Tähe Erakliinikus on teisipäeviti kella 8.20—19.40 ja kolmapäeviti kella 8.20—13.20. Visiiditasu on haigekassas kindlustatud patsientidel 300, teistel 400 krooni, lisandub tasu analüüside eest.
Registreeruda saab telefonil 734 8145.

Meheks saamine

• Kolmeaastane poiss elab läbi rahutu perioodi: ta hakkab eitama kõike enda ümber.
• Poisi äärmuslik käitumine osutab vajadusele muuta teda ümbritsevaid olusid. See on kaitsereaktsioon ebameeldivale.
• Heaks meheks ja isaks on võimalik areneda igal poisil, hoolimata sellest, kas ta on kasvanud täiuslikus perekonnas, ainult emaga või lastekodus.
• Alles isana saab mees päriselt täiskasvanuks ja sotsiaalselt küpseks.

Allikas: Olav Poolamets, Jüri Uljas, Mait Raun, Margus Punab, «Mees muutuvas maailmas»

Tagasi üles