Mõisaküla noormees sõidab paraolümpiale

Madis Luik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mõisaküla noormees Kristo Ringas stardib Ateena paraolümpiamängudel 25. septembril meeste 100 meetri rinnuliujumise distantsil. Tema eesmärk on jõuda finaali.
Mõisaküla noormees Kristo Ringas stardib Ateena paraolümpiamängudel 25. septembril meeste 100 meetri rinnuliujumise distantsil. Tema eesmärk on jõuda finaali. Foto: Liis Treimann

Pühapäeval lendab Eesti koondise koosseisus Ateena paraolümpiamängudele Mõisaküla noormees Kristo Ringas.

20-aastane Kristo Ringas õpib Tartu Emajõe Koolis, mis on Eestis ainus õppeasutus nägemispuudega inimestele.

Kuus aastat tagasi, varsti pärast seda, kui ta kodulinna koolist Tartu erikooli õppima asus, hakkas Kristo Ringas tegelema ujumisega.

«Põhiala on mul ikka ujumine olnud, aga harrastuse korras ma ka suusatan ja jooksen,» rääkis ta.

Paraolümpiamängudel teeb Kristo Ringas kaasa klassi SB13 meeste 100 meetri rinnuliujumises. Eesmärgiks on ta seadnud oma võistlusklassis finaali jõuda.

«Vorm on hea: minu aeg distantsil on praegu minut kahekümne kanti. See peaks koha finaalis andma küll,» rääkis olümpiakoondislane.

«Pimedatel on kolm võistlusklassi: SB11, SB12 ja SB13. Klassis SB11 ujuvad päris pimedad. SB12 kuuluvad need, kes näevad väga kehvasti — eristavad vaid valgust ja varje. Minu klassis SB13 on aga need, kes näevad lihtsalt kehvasti,» selgitas ujuja. «Ütleme nii, et klassis SB13 osalevad need, kellel on nägemispuue, aga kes midagi ikkagi näevad,» lisas ta.

Oma sportlastee säravaimaks saavutuseks nimetab Kristo Ringas Kanadas peetud paramaailma meistrivõistluste kuuendat kohta 100 meetri rinnuliujumises. Tema treener Tartus on Eric Roots.

Sel sügisel asus Kristo Ringas õppima gümnaasiumiastme viimasesse klassi.

Noormehe enda sõnul läheb tal õppimine normaalselt, ehkki tänavu on päris raske olnud.

«Käsil on viimane klass ning praegu on ka treeninguid palju, nii et kooli tarvis kipub aega veidi nappima,» rääkis ta.

Eesti Paraolümpiakomitee delegatsioon lendab Ateenasse pühapäeval kell 7.25. Olümpiamängude avamine on Ateenas 17. septembril. Kuus Eesti sportlast asuvad võistlustulle 21.—26. septembrini.

Kristo Ringas võistleb Ateena siseujulas 25. septembril.

Paraolümpiamängude pidulik lõputseremoonia on 28. septembril ning Eesti koondis jõuab tagasi Tallinna lennujaama 29. septembril kell 22.35.

KOONDIS

Ujujad Marge Kõrkjas, Kristo Ringas ja Kardo Ploomipuu.
Kergejõustiklane Helena Kannus.
Laskja Helmut Mänd.Jõutõstja Aleksandr Koroljov.
Allikas: Eesti Paraolümpiakomitee

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles